Liturghie Arhierească la Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

În ziua cinstirii Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, astăzi, 11 aprilie 2013, în a patra săptămână a Postului Mare, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, Liturghia Darurilor înainte sfințite a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă a luat parte și Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Emilian a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața și activitatea Sfântului Ierarh Calinic, evidențiind personalitatea sa ca Ierarh al Episopiei Râmnicului Noul Severin. „Sfântul Ierarh Calinic și cinstirea lui reprezintă pentru Biserica Ortodoxă Română un model de slujire pentru toți ierarhii și pentru tot clerul Bisericii noastre. Este o sărbătoare a neamului românesc pentru că el a odrăslit din ființa neamului românesc și este un mijlocitor înaintea Preasfintei Treimi pentru noi toți, fiii Bisericii Ortodoxe Române.”, a spus Preasfinția Sa.

După Sfânta Liturghie, în prezența a numeroși credincioși din municipiul Râmnicu Vâlcea, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul au săvârșit slujba de sfințire a icoanei de mozaic cu chipul Sfântului Ierarh Calinic, de pe peretele exterior al Catedralei arhiepiscopale.

Actuala biserică a Catedralei din Râmnic, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost ridicată pe temelia unor biserici mai vechi: una zidită între anii 1576-1586 de către episcopul Mihail al II-lea și dărâmată de turci în anul 1735, în timpul războiului pe care l-au avut cu austriecii; iar a doua zidită între anii 1739-1749 de către episcopul Climent și distrusă de un mare incendiu în 1847. Edificiul, așa cum se vede astăzi, a fost ridicat de Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului (1850-1868). Construcția a fost începută în anul 1851 și terminată în anul 1856 și este opera arhitectonică a meșterilor ucenici ai Sfântului Calinic care au zidit bisericile de la Sfintele Mănăstiri Cernica, Pasărea și Frăsinei. Asemănarea cu ele este foarte mare ca stil, diferența constând însă doar în proporția ce a fost apreciată în raport cu locul și nevoile de cult ale Episcopiei. Din anul 2009, prin grija Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortdoxe Române, în patrimoniul catedralei râmnicene se află la loc de cinste un fragment din Moaștele ctitorului ei, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

Liturghia Darurilor înainte sfințite este cea de-a III-a Liturghie a Bisericii Ortodoxe și se poate oficia în orice zi a Postului Mare, cu excepția zilelor de sâmbătă și de duminică și a zilelor aliturgice. În primele secole Liturghia Darurilor era săvârșită seara, la vremea obișnuită a vecerniei. În felul acesta, credincioșii ajunau în ziua respectivă, iar Liturghia era o priveghere sau o slujbă nocturnă. Astăzi, în majoritatea bisericilor, Liturghia Darurilor se săvârșește dimineața. Potrivit tradiției, autorul Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite este Sfântul Grigorie Dialogul sau cel Mare, Episcopul Romei. Nu se poate spune cu siguranță că el a înființat întreg oficiu liturgic al acestei Liturghii, dar cu siguranță el a contribuit la îmbogățirea și la sistematizarea acesteia pe vremea cât a stat la Constantinopol.

Comentarii Facebook


Știri recente