Liturghie arhierească în Duminica Sfinților Români la Roskilde, Danemarca

În Duminica Sfinților Români, 22 iunie 2014, Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord a săvârșit Sfânta Liturghie de hram, împreună cu preotul paroh Mihai-Marius Hornicar, în Parohia „Sfinții Români” din străvechiul oraș danez Roskilde, informează episcopiascandinavia.se

În cuvântul de învățătură, arhiereul le-a vorbit celor prezenți despre sfinții români care sunt flori alese și înmiresmate în grădina cerească de unde răspândesc mireasma preafrumoasă a sfințeniei, sub adierea Duhului Sfânt. „Sfinții neamului nostru, a mai spus ierarhul, s-au strămutat din grădina duhovnicească a Maicii Domnului de pe pământ în cea a Raiului luminos.O grădină de flori nu poate da rod dacă nu are lumină, soare, căldură și apă, de aceea, prin rugăciunile acestora, și noi ne împărtășim mereu din lumina cea neapusă a Mântuitorului Hristos-Soarele dreptății, adăpându-ne din apa cea vie a harului dumnezeiesc, întru căldura credinței plină de Duhul Sfânt”.

În acest context, Preasfințitul Macarie s-a referit la două întâmplări minunate din viața a doi cuvioși români din ținuturile nemțene, flori răsădite în grădina Ortodoxiei românești: Chiriac de la Bisericani din secolul al XVII- lea și adormitul întru fericire duhovnic contemporan, arhimandritul Cleopa Ilie de la Sihăstria.

„Cuviosul Chiriac dimpreună cu alți sihaștri, năzuind după mai multă liniște duhovnicească, au dorit a se strămuta din obștea Bisericanilor în Muntele Athos, dar pe cale au fost opriți de Preasfânta Fecioară Maria care i-a întrebat: „- Unde vă duceți?” Iar ei, cu bucurie și cutremur, au răspuns: „- Ne ducem la grădina Sfinției Tale”, Athosul fiind numit și Grădina Maicii Domnului. Însă, Preacurata le-a poruncit: „- Întoarceți-vă, că și aici este grădina mea!”. După această vedenie părinții s-au întors la chiliile lor, înțelegând că și plaiul românesc este Grădina Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, a spus ierarhul.

„Părintele Cleopa, în anul 1977, după un pelerinaj la Muntele Athos, l-a vizitat la Mănăstirea Celie, în Serbia, pe Sfântul Cuvios Iustin Popovici cu care s-a întreținut duhovnicește două zile. Dorind să rămână la Athos, i-a cerut sfatul. Părintele Iustin i-a spus: „-Sfântul Munte este asemenea unei grădini pline cu flori înmiresmate. Dacă te duci acolo, nu faci decât să mai adaugi o floare la acel buchet frumos mirositor. Dar în țară ce lași? Rămâi în România și continuă să îndrumi pe cei fără speranță, ridică pe cei căzuți, fii aproape de copiii neamului în care te-ai născut”. Punând la inimă cuvântul, Părintele Cleopa a rămas în Grădina Maicii Domnului din România”.

Felicitând și încurajând în dinamica și jertfelnica misiune scandinavă pe părintele paroh Mihai-Marius și pe enoriași, Preasfințitul Macarie i-a îndemnat să rămână în toată vremea sub oblăduirea sfinților români, urmându-le viața întru rugăciune și mărturisire continuă.

La finalul slujbei, toți cei prezenți au primit în dar de la arhiereu, mai multe cărți de folos duhovnicesc.

Comentarii Facebook


Știri recente