Lămuriri privind întrebarea adresată la Referendum – Av. Ana Săcrieru

Întrebarea la care suntem chemați să răspundem pe 6-7 octombrie 2018 este una „standard” stabilită prin legea-cadru de organizare a oricărui referendum la noi în țară, intrată în vigoare din anul 2000, lămurește Avocatul Ana-Corina Săcrieru.

„Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?” – Legea nr. 3/2000, Art. 7.

Aceeași întrebare va fi pusă ori de câte ori vom avea vreodată un referendum, a declarat Ana Săcrieru pentru Trinitas TV.

Avocata a amintit că Referendumul este „expresia suveranității poporului”, așa cum reglementează Art. 2 din Constituția României, numit Suveranitatea.

Referendumul nu este al niciunui partid politic, referendumul este al poporului român.

Insistând asupra acestui subiect al suveranității poporului român, Ana Săcrieru a precizat decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cazul Coman-Hamilton. Atunci CJUE „a reiterat, a consacrat iar suveranitatea dreptului național în ceea ce privește definirea căsătoriei”, a spus avocata Ana Săcrieru.


Cum va arăta buletinul de vot şi care sunt opţiunile


Despre Referendum, Ana Săcrieru a mai amintit că a fost inițiat de 3 milioane de cetățeni, a continuat cu demersuri pe parcursul a aproape trei ani și este organizat propriu-zis de către Guvernul actual al României „așa cum arată el astăzi”.

A spune că acest referendum ar trebui boicotat este un atentat grav la regimul constituțional și la democrație, a adăugat avocata.

La finalul lunii noiembrie a anului 2015, în Monitorul Oficial a fost publicat proiectul de lege prin care se propune modificarea actualului art. 48, alin. 1, din Constituţie, cu formularea următoare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Biserica Ortodoxă Română sprijină în mod natural demersul pentru definirea căsătoriei, în spiritul învățăturilor creștine și al valorilor fundamentale românești privind familia, ocrotirea și creșterea copiilor, dar nu este nici inițiatoarea, nici organizatoarea acestei acțiuni.

Vezi și: Av. Ana-Corina Săcrieru despre definirea căsătoriei în Constituţie: 14 state europene au făcut acest demers

Foto credit: Liviu Untaru / Mediafax

Comentarii Facebook


Știri recente