Lacasuri monahale aflate in sarbatoare

Manastirea Stavnic, judetul Iasi, isi sarbatoreste hramul

Manastirea Stavnic dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea si este ctitoria lui Constantin Cucoranu care, mai tarziu, a intrat in monahism cu numele de ‘Calistru’. Vechea biserica a manastirii a avut de suferit in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in prezent lucrandu-se la ridicarea unui noi biserici. Manastirea a fost reinfiintata in anul 1994, dupa ce fusese inchisa de catre regimul comunist. Parintele Amfian de la Manastirea Stavnic ne-a vorbit despre redeschiderea acestui sfant lacas si despre lucrarile care s-au desfasurat aici in ultimii ani: ‘Dupa revolutia din decembrie ’89, mai precis in anul 1994, cu binecuvantarea si prin grija IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, manastirea s-a redeschis si in prezent functioneaza ca manastire de calugari, vietuind aici un numar de 7 calugari, dintre care trei preoti. Ca realizari relativ recente putem aminti inceperea lucrarilor de constructie a unei noi biserici, construirea unei case monahale, asfaltarea drumului spre manastire, infiintarea unui atelier de tamplarie unde se executa suporti pentru pictat icoane, precum si a unui atelier de fabricare a cherestelei’.

Manastirea Pangarati, judetul Neamt, se afla in sarbatoare

Manastirea este atestata documentar in anul 1432. In anul 1461, aici este ridicat un schit de lemn cu hramul Sf. Dumitru, Izvoratorul de mir, schit construit cu fonduri provenind de la Sf. Voievod Stefan cel Mare. Mai multe detalii despre aceasta manastire am aflat de la parintele Siluan, egumenul Manastirii Pangarati, judetul Neamt: ‘In anul 1508, la Manastirea Pangarati este numit egumen cuviosul Amfilohie de la Manastirea Moldovita care, in anul 1560, cu spijinul voievodului Alexandru Lapusneanul zideste biserica actuala. Biserica din incinta poarta hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, este fara turle, in forma de nava, cu contraforti puternici. Turnul clopotnita si chiliile au fost zidite de acelasi voievod in cursul aceluiasi an. In anul 1876, beciurile manastirii sunt transformate in penitenciar, iar pe timpul primului razboi mondial, in cladirile manastirii se instaleaza un spital, un sanatoriu, pentru bolnavii de tuberculoza. Intre cele doua razboaie mondiale este din nou schit al Manastirii Secu, este depozit de armament, iar in anul 1951, manastirea este inchisa definitiv. Insa, in anul 1990 ea este redeschisa, cand unii calugari de la Manastirea Bistrita, cu mari eforturi, au reusit sa dobandeasca din nou cladirile manastirii si se straduiesc pana acum sa redea manastirii frumusetea de odinioara’.

Manastirea Dimitrie Cantemir, judetul Vaslui, isi cinsteste ocrotitorul

Sfantul lacas este atestat din anul 1692, fiind cunoscut sub acest nume deoarece a fost refacuta de catre marele voievod si carturar Dimitrie Cantemir, de pe vremea caruia se pastreaza si astazi numeroase obiecte de cult. Parintele Serafim Bodnar, staretul manastirii, ne-a spus ca ‘Manastirea Dimitrie Cantemir este o ctitorie voievodala a domnitorului Dimitrie Cantemir, datand de la anul 1692. La aceasta veche manastire se gasesc multe odoare ale familiei Cantemir. Cele mai importante sunt icoane foarte vechi din secolul XV-XVI, iar cele mai multe din secolul XVII-XVIII. Manastirea noastra a functionat pana in 1802, pana in 1855 a functionat ca o manastire de maicute, iar dupa aceea, o epidemie de holera pustieste vechiul schit, incat, din jurul anului 1900, viata acestui locas a ramas in paragina. Abia dupa reinfiintarea Episcopiei Husilor a fost activata si manastirea noastra’. Dupa anul 1997 s-au efectuat ample lucrari de restaurare la biserica veche a manastirii si s-a inceput totodata contructia unei noi biserici. ‘Dupa 1997, noi, cu ajutorul lui Dumnezeu si cu binecuvantarea PS Ioachim al Husilor, am inceput lucrarile de renovare a vechiului monument istoric, dar si constructia unei noi biserici. Prin grele eforturi, timp de 10 ani, am reusit pana in prezent sa refacem biserica monument istoric, datand de la 1692, si sa o repictam. Am pictat si biserica noua, insa am facut anexe si chilii’.

Comentarii Facebook


Știri recente