La Tesalonic a fost adoptat un document internaţional pentru protecţia monumentelor bizantine

Delegați ai ministerelor și instituțiilor responsabile cu protecția și gestionarea patrimoniului cultural din 23 de ţări au semnat săptămâna trecută, la Tesalonic, un document numit „Carta pentru protecția monumentelor din patrimoniul bizantin”.

Întâlnirea s-a desfăşurat între 30 noiembrie – 2 decembrie la Muzeul Culturii Bizantine din Tesalonic, anunţă Greek Reporter.

În documentul adoptat a fost stabilit un cadrul de principii pentru protecţia moştenirii bizantine din toate fostele zone care au făcut din Imperiul Bizantin.

Realizarea acestuia act reprezintă apogeul unui proces desfăşurat pe parcursul unor întâlniri organizate de Centrul European al Monumentelor Bizantine şi Post Bizantine în anii 2001, 2003, 2006 şi 2018.

Carta se doreşte a fi un instrument ştiinţific util pentru toate ţările în care se află monumente bizantine pe teritoriilor lor. Principiile documentului încurajează statele să ia măsuri pentru a proteja, studia şi înregistra monumentele nepreţuite pe care le conţin.

Carta va fi înaintată la UNESCO spre ratificare.

Centrul European al Monumentelor Bizantine şi Post Bizantine a fost înfiinţat în anul 1997 şi îşi are sediul în Tesalonic, Grecia.

Scopul centrului este acela de a promova o documentare ştiinţifică în domeniul muzeologiei, muzeografiei, excavării, restaurării, conservării şi studierii monumentelelor bizantine şi post bizantine.

Foto credit: Biserica bizantină Hagia Kyriaki din Naxos/Greek Reporter

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…