La Sibiu au debutat Zilele Şaguniene

Zilele Șaguniene din acest an au început marți, 27 noiembrie 2018, prin Simpozionul Internațional „Teologii Ardeleni și Marea Unire” desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

La deschiderea lucrărilor a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, informează Mitropolia Ardealului.

Simpozionul se desfășoară în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu, pe perioada a doua zile.

În deschiderea evenimentului academic, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, a urat bun-venit participanților și le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea simpozionului, în preajma manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia.

„Am ales această temă pentru simpozion pentru că Ardealul, prin elitele sale, prin intelectualii săi, dar și prin preoții și credincioșii de rând au avut o contribuție fenomenală la săvârșirea marelui act de la 1 decembrie 1918”, a spus părintele decan.

Biserica și Marea Unire

În cuvântul de binecuvântare Mitropolitul Laurenţiu a subliniat importanța unor astfel de manifestări academice prin care este evidențiată contribuția esențială pe care Biserica strămoșească a avut-o în păstrarea unității de neam și de credință, element care a dus la realizarea și proclamarea unirii românilor la 1 decembrie 1918.

„Biserica a fost un liant puternic, o instituție statornică, care a cultivat dragostea față de țară, legată de dragostea față de Țara de Sus, față de Împărăția Cerurilor”, a spus ierarhul.

Au urmat mesajele venite din partea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prin prorectorul Marian Țiplic, și din partea părintelui academician Mircea Păcurariu, prin intermediul unei înregistrări video.

Participanții la simpozion au avut posibilitatea să vadă o parte din cărțile expuse în cadrul Zilelor Șaguniene prin care sunt evidențiate lucrările culturale și misionare ale marelui ierarh în Transilvania secolului al XIX-lea, expoziția fiind intitulată „Sfântul ierarh Andrei Șaguna cel din carte”.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente