La Săbolciu au fost sfinţite două monumente dedicate eroilor neamului  

Trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au sfinţit duminică două monumente dedicate eroilor neamului, la Săbolciu – Bihor, informează site-ul oficial al Eparhiei Oradiei.

Troiţa închinată eroilor din cele două războaie mondiale și monumentul dedicat făuritorilor Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918 au fost binecuvântate după Liturghia duminicală.

Monumentele au fost ridicate cu sprijinul părintelui Profesor Nicolae Bordașiu, preot slujitor la Biserica Sf. Silvestru din Bucureşti, fiu al satului Săbolciu.

Soborul slujitor a fost alcătuit din:

  • Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului,
  • Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria,
  • Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a rostit o omilie în care a reliefat importanța pregătirii spirituale continue a omului, prin cultivarea credinței și a faptelor bune ca expresie a dragostei creștine, pentru a putea trăi bucuria nunții fiului de împărat, adică comuniunea plenară cu Dumnezeu și cu Sfinții Lui în Împărăția cerurilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Alexandriei și Teleormanului a rostit un cuvânt de binecuvântare în care și-a exprimat bucuria prezenței în mijlocul comunității ortodoxe din Săbolciu, dar și aprecierea față de dascălul său din perioda studiilor sale de la seminarul teologic, Părintele Profesor Nicoale Bordașiu.

Preasfinția Sa a adus mulțumiri, în numele ierarhilor prezenți la Săbolciu, Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei pentru dragostea arătată și binecuvântarea de a participa la sărbătoarea din parohia Săbolciu.

În semn de apreciere și recunoștință pentru toată activitatea depusă în slujba Bisericii și a neamului românesc, Domnul Aurel Popa, primarul comunei Săcădat, a oferit Părintelui Profesor Nicolae Bordașiu din București distincția de cetățean de onoare al comunei Săcădat.

Părintele Profesor Nicolae Bordașiu a rostit, la rândul său, un cuvânt festiv în care a mulțumit tuturor celor implicați în realizarea celor două monumente, evocând curajul și lupta românilor din Săbolciu pentru realizarea României Mari,

Localitatea Săbolciu a trimis la Alba Iulia în 1 decembrie 1918 nu mai puțin de patru reprezentanți: preotul Nicolae Malița, ctitorul actualei biserici din Săbolciu, Gavril Iovan – învățător în Săbolciu și mai apoi preot la Husasău de Criș, Gheorghe Bordașiu – tatăl părintelui Nicolae Bordașiu, dascăl și preot în Săbolciu și Nicoale Broinaș.

De asemenea, Părintele Nicoalae Bordașiu a prezentat volumul „De la Săbolciu la Alba Iulia – Preotul Nicolae Malița”, publicat recent, avându-i coautori pe Părintele Ioan Mircea Ghitea din Husasău de Criș și pe Părintele Alexandru Dulca, parohul din Săbolciu.

Părintele Nicolae Bordaşiu

Părintele Nicolae Bordaşiu s-a născut în 22 mai 1924. El a urmat cursurile Facultăţilor de Teologie şi Farmacie din Bucureşti. A facut parte din grupul de tineri de la „Rugul Aprins” de la mănăstirea Antim.

Părintele Nicolae Bordaşiu a stat ascuns șapte ani prin satele bihorene, fiind căutat de securitate pentru o condamnare în lipsă la 20 de ani închisoare.

Descoperit şi arestat în 1955, a urmat ani grei de închisoare în Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic în perioada 1955-1964.

După eliberare a lucrat ca muncitor, apoi tehnician la Institutul Ioan Cantacuzino, unde a făcut parte dintr-un colectiv care a preparat pentru prima oara in România gama globulina din sânge retro-placentar.

A fost hirotonit diacon şi apoi preot, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, în 30 noiembrie 1969. În acest timp a urmat studiile de doctorat la Facultatea de Teologie, având ca îndrumător pe Parintele Profesor Dumitru Stăniloae.

În 1973 a plecat la studii la Paris, unde a obţinut la Institutul Catolic un „Certificat d’habilitation pour le doctorat de 3-eme cycle”.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente