La Oradea au fost expuse obiecte vechi de cult din Dobrogea de Nord

Vernisajul expoziției „Tezaur Episcopia Tulcii” a avut loc marţi, 9 octombrie 2018, în Muzeul Oraşului Oradea-Complex Cultural.

Expoziţia aduce în faţa publicului un fond de obiecte bisericeşti, reprezentativ pentru trei secole şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord. Obiectele de cult din Episcopia Tulcii asimilează mijloace de expresie specifice stilurilor bizantin şi slavon, conform unui comunicat transmis de organizatori.

La vernisaj au fost prezenți Episcopul Visarion al Tulcii și chiriarhul locului, Episcopul Sofronie al Oradiei.

Obiecte vechi de cult din Dobrogea de Nord

Expoziţia de la Oradea prezintă alături de Evangheliile ferecate (având ştanţă otomană), potire datând de la începutul secolului al XIX-lea cu picior prismatic, talpă polilobată şi cupă conică, decorate cu motive de factură gotică, bizantină şi rusească.

Două piese importante expuse la Oradea sunt o Cruce veche de procesiune și Icoana Sfântului Dimitrie.

Tehnica de execuţie a sculpturii crucilor de procesiune îşi are tradiţia în atelierele de la Muntele Athos. Deoarece simbolizează jertfa lui Iisus, iconografia sculptată a crucii ilustrează momente semnificative din viaţa Mântuitorului, în special Patimile.

Icoana Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir este unică prin dimensiunile neobişnuit de mari, dar mai ales prin valoarea deosebită a ferecăturii de argint, datată 1833, elocventă pentru calitatea întregii colecţii de icoane de pe teritoriul dobrogean.

Pe lângă chivotele de factură rusească, se remarcă chivotul de la Mănăstirea Celic Dere, care este o machetă de biserică pentru procesiune. Se remarcă decoraţiile din medalioanele cu sfinţi, busturile sfinţilor, cât şi registrele cu sfinţi şi serafimi.

Scena Adormirii Maicii Domnului, hramul mănăstirii, este realiză miniatural, cu 16 personaje, această scenă fiind conturată de o ramă. Superior, într-un triunghi echilateral ce simbolizează perfecţiunea, se află ochiul Dumnezeirii, de sub care ies razele harului, conform organizatorilor.

Expoziția este realizată de Episcopia Tulcii în parteneriat cu mai multe instituții: Muzeul Oraşului Oradea-Complex Cultural, Asociația culturală „Pictor Octavian Smigelschi”, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu.

Expoziţia urmăreşte să repună în circuitul cultural-naţional valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile şi mănăstirile tulcene.

Tot la Oradea se desfășoară în aceste zile Congresul Național al Facul­tăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română.

Foto credit: eBihoreanul.ro

Comentarii Facebook


Știri recente