Iubirea smerită a lui Hristos este izvorul libertăţii

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 14 decembrie 2014, în Duminica a XXVIII-a după Rusalii. La Sfânta Liturghie, în toate bisericile ortodoxe s-a citit Pericopa Evanghelică de la Luca, capitolul 14, versetele de la 16 la 24, în care ni se prezintă Pilda celor poftiţi la cină.

În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul Reședinței Patriarhale cu hramul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a explicat învățăturile de reies din Evanghelia de astăzi: “Pilda celor poftiţi la cină are două înţelesuri majore. Primul se referă la istoria mântuirii neamului omenesc, adică la lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos ca fiu şi slujitor al lui Dumnezeu care cheamă la mântuire mai întâi pe poporul evreu şi apoi toate popoarele. În al doilea rând, pilda se referă la viaţa noastră, a fiecăruia dintre noi, mai precis la modul în care noi răspundem chemării lui Dumnezeu la mântuire sau refuzăm chemarea lui sub diferite pretexte”.

“Slujitorul stăpânului din Evanghelia de astăzi este Mesia cel prezis de profeţi. Anonimul sau un om oarecare este însuşi Dumnezeu, Cel cu multe nume sau mai presus de orice nume, după cum învaţă Sfântul Dionisie Areopagitul (…) Cina semnifică tainic Împărăţia lui Dumnezeu a cărei arvună, aici pe pâmânt este însăşi Biserica lui Hristos în care se săvârşeşte Cina cea de Taină sau Sfânta Euharistie pe care Domnului Iisus Hristos a instituit-o în Sfânta şi Marea Joi seara, înainte de pătimirile, răstignirea şi Învierea Sa din morţi”, a explicat Preafericirea Sa.

„Pilda Evangheliei de astăzi vorbeşte despre taina mântuirii lumii în Iisus Hristos care cheamă oamenii la mântuire prin binevestirea Evangheliei Împărăţiei lui Dumnezeu şi prin instituirea Cinei de Taină sau a Euharistiei ca arvună a prânzului din Împărăţia cerurilor, ca ospăţ care pregăteşte bucuria comuniunii veşnice a oamenilor cu Dumnezeu, după cei ei s-au curăţit de păcate prin Botez şi prin Spovedanie. În sens duhovnicesc, cina stăpânului casei semnifică iubirea lui Dumnezeu dăruită oamenilor şi viaţa oamenilor trăită în comuniune cu Dumnezeu în Biserică”.

Comentarii Facebook


Știri recente