IPS Teofan: Cum să păstrăm starea de har a Taborului celui binecuvântat

În predica rostită la Mănăstirea Sihăstria în ziua sărbătorii Sfintei Teodora de la Sihla, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a rezumat darurile duhovnicești dobândite în timpul Sărbătorilor Sfinților nemțeni și modalitățile de a le păstra în viața cotidiană.

Părintele Mitropolit s-a aflat pe parcursul celor trei sărbători, în perioada 5-7 august 2017, în ținuturile nemțene. Luni, 7 august, la Mănăstirea Sihăstria, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și cu PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.


Mănăstirea de pe Ceahlău și-a serbat hramul. IPS Teofan a urcat spre vârful muntelui împreună cu credincioșii


Această întreită sărbătoare este așezată sub egida Schimbării la Față a Domnului. Viața Sfinților Ioan Iacob Românul și a Sfintei Teodora de la Sihla înconjoară ca două făclii această lumină neînserată a Schimbării la Față.

Ierarhul a avertizat asupra lucrurilor care pot strica darurile duhovnicești dobândite pe parcursul celor trei zile de rugăciune.

Vom merge la casele noastre și vom fi întâmpinați de două lucruri: de duhul lumii pe de o parte, și de noi înșine, adică de propriile noastre păcate, pe de altă parte. Duhul lumii și toate cele pe care le-am lăsat în aceste zile, ne vor întâmpina cu toată agresivitatea lor, și se vor așeza vrând-nevrând pe cugetul inimii noastre cel dinlăuntru.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că mai grea decât întâlnirea cu zgomotul și amenințările exterioare este întâlnirea cu sinele: cu slăbiciunile, orgoliile, căutarea de plăceri, de avere și de exercitare a puterii, cu toate abuzurile legate de acestea.

În continuare, pentru păstrarea stării de har a Taborului celui binecuvântat, Părintele Mitropolit a recomandat trei lucruri:

1. Crearea unui „mic Tabor” în casele noastre: să existe un colțișor în casa noastră în care să domine icoana bizantină frumos alcătuită, cu o candelă în care arde untdelemn binecuvântat, unde să ne retragem din când în când pentru citirea din cărțile sfinte.

2. Păstrarea luminii Taborului și în timpul lucrului: orice întâlnire, orice telefon, sau mișcare să fie însoțită de gândirea la Dumnezeu și de scurte rugăciuni, conform îndemnului Sfântului Isaac Sirul: «Să-ți aduci aminte necontenit de Dumnezeu pentru a-ți transforma sufletul tău în casă de rugăciune!».

3. Gestionarea relațiilor cu cei din jur: În general, noi oamenii, suntem în relație cu ceilalți doritori să-i biruim. Observăm acest lucru atât în viața de familie, cât și în relațiile profesionale. Trebuie să știm însă că biruința nu este aceea când poți să comanzi întregii lumi sau când l-ai învins pe celălalt. Adevărata biruință este atunci când cei din jurul tău te răstignesc, iar tu îi ierți, îi iubești și te rogi pentru ei.


VIDEO | PS Varlaam Ploieşteanul despre viaţa ascetică a Sf. Teodora de la Sihla: Asemenea Sf. Cuv. Maria Egipteanca, i s-au topit hainele pe trupul ei firav


La final, ierarhul s-a rugat lui Dumnezeu pentru ambele categorii de credincioși prezenți la hramul Mănăstirii Sihăstria – monahi și mireni:

Să ne ajute Dumnezeu să păstrăm cele dobândite și direcția cea dreaptă: călugărul să-și împlinească viața călugărească în mănăstire, cel din lume, viața de familie, cu toții având aceeași țintă: pe Hristos, Mântuitorul lumii. Nădăjduim că mila Lui, iubirea lui Dumnezeu Tatăl și strălucirea Sfântului Duh să fie cu noi în vecii vecilor. Amin!

© doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente