IPS Parinte Mitropolit Daniel a fost prezent la Concertul Misionar Radio TRINITAS

La initiativa si cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, prin Institutul Cultural-Misionar TRINITAS, Protopopiatele Iasi I si Iasi II, in data de 21 mai 2007, orele 18.30, in ziua inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cu o saptamana inainte de sarbatoarea Sfintei Treimi (28 mai 2007), al carei nume il poarta cel mai mare post de radio crestin din Romania, a avut loc, in Sala “Sanctus Stephanus Magnus” a Centrului de Conferinte PROVIDENTA din Iasi, str. Nicolina 115 bis, cel de-al patrulea Concert Misionar Radio TRINITAS dedicat implinirii, in data de 17 aprilie 2007, a 9 ani de emisie a primului post de radio ortodox infiintat in Romania – TRINITAS, concert la care au participat 700 de spectatori.

La Concertul Misionar Radio TRINITAS de la Iasi, prezentat de pr. Ciprian Apetrei, directorul postului de radio TRINITAS, a fost prezent un numar de 200 de coristi, membri ai urmatoarelor formatii corale:

1. Corul SANCTUS al Catedralei mitropolitane din Iasi, dirijor prof. drd. Costel Mirel Nechita;

2. Corul THEOLOGUS al Facultatii de Teologie Ortodoxa “Dumitru Staniloae” din Iasi, dirijor pr. lect. dr. Alexandrel Barnea;

3. Corul BASILEUS al Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sf. Vasile cel Mare” din Iasi, dirijor prof. Mihai Ursache;

4. Corul INVIEREA al Protopopiatului Pascani, dirijor pr. Florin Calarasu;

5. Corul POTIRUL al Protopopiatului Harlau, dirijor pr. Victor Paslariu;

6. Corul APOSTOLII al Protopopiatelor Iasi I si Iasi II, dirijor pr. Mircea Stoleriu.

Fiecare dintre cele sase coruri a interpretat cate trei piese muzicale legate de sarbatoarea Invierii Domnului, de sarbatoarea Inaltarii Domnului si piese din cultura folclorica a poporului roman. Dupa interpretarea celor 18 piese a urmat deliberarea juriului, format din prof. univ. dr. Ion Pavalache, de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi – presedinte, arhim. Clement Haralam, staretul Manastirii “Sf. Trei Ierarhi” din Iasi si exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, si prof. univ. dr. Gabriela Ocneanu, de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, care a desemnat Corul APOSTOLII al Protopopiatelor Iasi I si Iasi II, dirijor pr. Mircea Stoleriu, ca fiind castigatorul acestui concert-concurs, premiul constand in posibilitatea inregistrarii unui CD in studiourile Radio TRINITAS, urmand ca acesta sa fie difuzat in intreaga tara de acelasi post de radio. Inainte de desemnarea castigatorului, toti cei 200 de coristi au interpretat troparul Ortodoxiei.

Cu prilejul desemnarii castigatorului acestui concert-concurs, presedintele juriului, prof. univ. dr. Ion Pavalache, a vorbit despre tinuta deosebita a acestei manifestari: “Am asistat si in seara aceasta, ca si in alte nenumarate seri, la o manifestare grandioasa si foarte importanta pe plan sufletesc si pe plan cultural. Daca aruncam o privire in ultimii 17 ani, in societatea noastra, vom vedea ca Biserica este segmentul social care a promovat cu precadere acest gen atat de plin de cultura, atat de plin de invataminte, atat de inaltator ca preocupare, incat ar trebui sa invete si celelalte segmente sociale. Cele civile sa ia exemplu de la Biserica si sa dezvolte acest gen atat de iubit de poporul roman. Cele sase formatii care s-au prezentat in seara aceasta aici s-au intrecut in a prezenta si in a ne incanta cu ceea ce au pregatit mai bine. Dupa parerea juriului, Corul APOSTOLII al Protopopiatelor Iasi I si Iasi II a demonstrat prin maturitatea interpretarii si prin maturitatea conducerii artistice a dirijorului cele mai importante trasaturi ale unei interpretari profunde si convingatoare”.

Dupa cuvantul presedintelui juriului a urmat cuvantul Inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit Daniel, care a pus in lumina rolul deosebit al corurilor preotesti: “Avem bucuria aceasta de a constata rodirea harului Duhului Sfant in oamenii harnici. Noi, romanii, putem face legatura aceasta intre har si harnicie. Acolo unde harul este cultivat cu harnicie avem o rodire frumoasa. Ne bucuram de rodirea acestor coruri, dar, in special, ne bucuram ca preotii, dincolo de multele lor activitati misionare si pastorale, gasesc timp sa se organizeze in coruri protopopesti. Aceasta este pentru noi o bucurie foarte mare pentru ca reinnodam traditia corurilor preotesti care exista inainte de cel de-al doilea razboi mondial si, in acelasi timp, aratam ca preotul este un promotor al culturii crestine izvorate din cultul Bisericii Mantuitorului nostru Iisus Hristos. De aceea, as dori sa felicitam pe organizatorii acestui Concert Misionar Radio TRINITAS, pe toti cei care au participat ca formatiuni corale la toate concertele misionare, inclusiv la cel de aici din Iasi, din seara aceasta, si subliniem in mod deosebit importanta muzicii bisericesti pentru viata Bisericii. Muzica sustine rugaciunea. Mai ales cand slujbele sunt lungi si dense, profund teologice si aducatoare de pace in suflet, cantarea bisericeasca nu este in primul rand o podoaba, ci este o lucrare misionara de sustinere a rugaciunii. In al doilea rand, cantarea bisericeasca ne ajuta sa memoram texte teologice foarte concentrate. In al treilea rand, cantarea bisericeasca deschide cuvantul rostit pe pamant spre ceruri. Sfantul Ioan Gura de Aur a spus ca de aceea cantam noi in biserica, pentru ca sa deschidem cuvintele spre eternitate. Chiar si recitarea cantata a Evangheliei, citirea Evangheliei in modul sau specific si citirea Apostolului, insemneaza o deschidere, o transfigurare a cuvantului rostit ca deschidere spre eternitate. Cuvantul rostit in forma de cantare, cuvantul cantat, devine receptacol al harului si, in acelasi timp, deschidere spre eternitate. Orice cantare bisericeasca bine interpretata, traita cu inima si prezentata cu maiestrie, dupa eforturi lungi, este un eveniment misionar. Noi nu ne dam seama foarte adesea pentru ca ne-am prea obisnuit cu slujbele, cu cantarea, dar cei ce asculta in biserica si cei care asculta slujbele transmise de Radio TRINITAS simt ca, prin aceste cantari bisericesti, Biserica lui Hristos devine prezenta in casele lor si pe cei din case ii indreapta spre Biserica cea vie a Mantuitorului Iisus Hristos si ii deschide spre eternitate, spre comuniunea cu Dumnezeu Cel vesnic. Exista o lucrare misionara aratata prin toate slujbele Bisericii noastre si mai ales prin slujbele transmise la postul de radio TRINITAS”.

In continuarea cuvantului Sau, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a vorbit despre caracteristicile si rolul muzicii bisericesti, mentionand faptul ca “anul trecut am avut la Iasi o conferinta, o intrunire a radiourilor crestine din Europa, si cand ei au auzit ca noi transmitem in fiecare zi Sfanta Liturghie la Radio TRINITAS au ramas mirati, pentru ca in Occident exista foarte putina receptivitate la a asculta o Liturghie, chiar si o misa catolica mai scurta, la un post de radio, ceea ce insemneaza ca si poporul nostru este mai liturgic, dar si muzica noastra este una profund duhovniceasca, profund artistica si profund misionara, care nu se adreseaza doar intelectului, ci se adreseaza omului intreg. Muzica nu cuprinde doar partea de intelegere, ci si cea de sensibilitate, de simtire si mai ales are un rol de unificare a persoanei. Noi suntem recunoscatori atat acestor coruri care au participat la concertele misionare din Arhiepiscopia Iasilor, organizate dupa sarbatoarea Sfintelor Pasti si acum, dupa sarbatoarea Inaltarii Domnului, cat si postului de radio TRINITAS care considera ca prin aceste concerte da o dinamica deosebita acestor coruri si, in acelasi timp, ne creaza speranta unei activitati misionare postului de radio TRINITAS, o activitate mai dinamica, mai bogata si mai binecuvantata de Dumnezeu”.

La sfarsitul concertului misionar de la Iasi, dirijorii celor sase coruri au facut cateva declaratii postului de radio TRINITAS, in care au evidentiat initiativa Inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit Daniel de a organiza astfel de concerte misionare. In acest sens, dirijorul Corului SANCTUS al Catedralei mitropolitane din Iasi, prof. drd. Costel Mirel Nechita, a mentionat urmatoarele: „Corul SANCTUS al Catedralei mitropolitane si celelalte coruri sunt prin ele insele niste grupuri misionare care duc lumina acolo unde canta. Ideile Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel sunt toate de apreciat, sunt idei bune si constructive pentru sufletul omului, care asteapta sa se mantuiasca. De aceea, noi apreciem orice initiativa a Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel si incercam sa contribuim si noi prin ceea ce am primit de la Dumnezeu si am inmultit prin munca, adica talantul cantatului, sa-l fructificam si sa-l dam bine crescut catre sufletele omenesti”, iar dirijorul Corului THEOLOGUS al Facultatii de Teologie Ortodoxa “Dumitru Staniloae” din Iasi, pr. lect. dr. Alexandrel Barnea, si-a manifestat dorinta ca astfel de concerte sa fie organizate cat mai des posibil: “Aceasta initiativa de a aduna mai multe coruri pentru a slavi pe Dumnezeu intr-un glas si intr-o inima este de bun augur si noi am dori ca acest lucru sa se intample mai des. Desigur ca pentru fiecare formatie corala, si mai ales pentru fiecare dirijor, munca este imensa, deoarece noi nu suntem coruri profesioniste, iar volumul de munca pentru un concert este mult mai mare, dar cantam cu inima si cu sufletul”, dorinta confirmata si de dirijorul Corului BASILEUS al Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sf. Vasile cel Mare” din Iasi, prof. Mihai Ursache: “O vad ca pe o initiativa foarte buna si foarte de folos, incat dorim sa fie cat mai dese aceste initiative de a organiza concerte in diferite locuri”. La randul sau, dirijorul Corului INVIEREA al Protopopiatului Pascani, a declarat ca aceasta “este o initiativa foarte frumoasa a Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel, pentru ca noi suntem si preoti, aratand prin aceasta ca aducem slava lui Dumnezeu pentru realizarile care s-au facut in tot acest timp de cand Inalt Prea Sfintia Sa ne pastoreste”.

In continuare, dirijorul Corului POTIRUL al Protopopiatului Harlau, pr. Victor Paslariu, a declarat pentru Radio TRINITAS faptul ca “initiativa Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel de mobilizare a corurilor Protopopiatelor, a Seminariilor si a facultatii este una extraordinar de benefica din perspectiva pastorala si misionara, fiind si sansa de a propovadui pana la urma, prin cantare, invatatura Bisericii Ortodoxe. Frumusetea cantarii nu numai ca satisface din punct de vedere estetic, ci poate redestepta din strafundurile sufletului anumite parghii care sa motiveze crestinul pentru a fi mai evlavios, mai fervent si mai misionar al invataturii lui Hristos”.

Nu in ultimul rand, dirijorul Corului APOSTOLII al Protopopiatelor Iasi I si Iasi II, pr. Mircea Stoleriu, a declarat ca “in Biserica noi ne rugam, dar rugaciunea totdeauna tinde spre frumos. Sigur ca rugaciunea poate fi rostita foarte frumos, iar atunci cand rostirea este plecata din suflet si avand ritmurile sufletului ea nu poate sa fie decat o rugaciune frumoasa. Rugaciunea poate deveni si mai frumoasa atunci cand cautam o expresivitate care sa sustina acest frumos. Muzica, vocile frumoase, interpretarea contribuie la o prestatie muzicala deosebita si la o rugaciune inalta. Cu cat ne intalnim mai mult in frumusete cred ca ne apropiem si mai mult de Dumnezeu”.

Comentarii Facebook


Știri recente