IPS Irineu: Vameşul este modelul pe care Mântuitorul ni-L propune pentru o viaţă duhovnicească autentică

IPS Irineu slujind la Mănăstirea Strâmba

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu i-a îndemnat pe credincioşii gorjeni să urmeze exemplul de rugăciune oferit de vameşul din pericopa evanghelică citită în prima duminică a Triodului (vezi textul evangheliei mai jos). Vameşul este modelul pe care Mântuitorul ni-L propune pentru o adevărată viaţă creştină, a spus Ierarhul în cuvântul rostit duminică, 5 februarie 2017.

Mitropolitul Olteniei a fost prezent duminica aceasta în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din localitatea gorjeană Strâmba Jiu, informează pr. Gheorghe Cioiu de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

Înaltpreasfinţitul Părinte a oficiat Sfânta Liturghie şi a adresat celor prezenţi mai multe îndemnuri mântuitoare. În omilia sa, Ierarhul a scos în evidenţă exemplul de rugăciune pe care ni-l supune atenţiei Mântuitorul Hristos în pilda Vameşului şi a Fariseului (Luca 18, 10-14).

Vameşul este modelul pe care Mântuitorul Hristos ni-L propune pentru o viaţă duhovnicească autentică, pentru o adevărată viaţă creştină. Pentru a urma modelul vameşului avem nevoie de multă iubire, de multă perseverenţă, eliminând din viaţa noastră mândria, ura, invidia şi dispreţul, care nu sunt altceva decât ispite, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Aşadar, să urmăm acest exemplu de rugăciune, a mai spus Mitropolitul Olteniei, pentru a ne întoarce la casa noastră îndreptaţi şi plini de gândul smereniei că nu am făcut nimic bun şi vrednic de urmat în această lume, deoarece tot lucrul bun din viaţa noastră este numai darul pe care Dumnezeu ni-l oferă spre a ne mântui.

Mănăstirea Sfânta Treime este situată în judeţul Gorj, la mai puţin de 10 km de oraşul Turceni. Aşezământul este un vechi centru monahal ridicat de logofătul Stoichiţă Roşianu şi familia acestuia între anii 1597-1599, pe  locul unui vechi schit menţionat în anul 1525 ca metoc al Mănăstirii Govora. Mănăstirea, distrusă aproape în întregime de un incendiu în anul 1724, a fost restaurată de mai multe ori de-a lungul secolelor, mulţi ani funcţionând ca biserică de parohie. Ultima restaurare a aşezământului monahal a fost încheiată în anul 2013. Slujba de resfinţire a fost săvârşită de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente