IPS Irineu: Osteneala acestui post trebuie înţeleasă ca un pelerinaj spre marea bucurie a Învierii

Visina 1

În Duminica a 3-a din Postul Sfintelor Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Vişina din judeţul Gorj, informează pr. Gheorghe Cioiu de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei. În cadrul slujbei, ierarhul a hirotinit diacon pe teologul Constantin Stoenoiu, pe seama Parohiei Rovinari I, Protoieria Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a subliniat faptul că ţinta urcuşului nostru duhovnicesc din perioada Postului Mare este Crucea Mântuitorului Iisus Hristos.

Crucea Domnului, aşezată la mijlocul Postului Mare, este un vârf spre care noi alergăm spre a dobândi cununa cea nevestejită a Împărăţiei Cerurilor. Sfânta Cruce este aşezată de Biserica noastră în această duminică precum o cumpănă a dreptăţii ce ne ajută să mergem mai departe spre Sfânta Înviere.

Osteneala acestui post, a explicat Înaltpreasfinţia Sa, trebuie înţeleasă ca un pelerinaj, o călătorie spre marea bucurie a Învierii. Şi fericiţi sunt aceia care călătoresc împreună cu Mântuitorul Hristos pe drumul postului şi al rugăciunii, căci la capătul lui se vor bucura de lumina cea neînserată a Împărăţiei Tatălui Ceresc.


Mănăstirea Vişina este situată la ieşirea din Defileul Jiului, pe şoseaua ce leagă oraşul Târgu-Jiu de Petroşani.

Un document din 14 decembrie 1514, semnat de Sfântul Domnitor Neagoe Basarab, aminteşte numele primului egumen cunoscut de la Vişina, Grigorie. Din vechea mănăstire Vişina se mai pot vedea şi astăzi ruinele bisericii, ca o mărturie a începuturilor monahismului la noi. După anul 1990, sub strădania stareţului Melchisedec Suparschi, a început reconstrucţia mănăstirii.

În anul 1994, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost reînfiinţat aşezământul monahal, păstrându-se hramul iniţial „Sfânta Treime“.

 

Comentarii Facebook


Știri recente