IPS Irineu: „Cu cât trupul este mai îndestulat cu lucruri pământeşti, cu atât el nu se mai poate ridica spre cele spirituale”

Cu cât trupul este mai îndestulat cu lucruri pământeşti, cu atât el se leneveşte mai mult şi nu se mai poate ridica spre cele spirituale a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu credincioşilor prezenţi duminică, 27 martie 2016, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Prisaca” de lângă Craiova.

02

În cea de a doua Duminică din Postul Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor prezenţi la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Prisaca” de lângă Craiova, informează pr. Gheorghe Cioiu de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei. Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi si diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a subliniat modelul de postitor şi rugător reprezentat pentru noi de Sfântul Grigorie Palama (cinstit de Biserică în fiecare an în duminica a II-a a Postului Mare).

„În Duminica a II-a din Postul Sfintelor Paşti îl cinstim pe Sfântul Grigorie Palama, numit şi teologul luminii necreate. Este un îndemn pentru noi să stăruim în osteneala postului şi a rugăciunii, cunoscut fiind faptul că Sfântul Grigorie a fost un mare postitor şi rugător. El ne-a învăţat că jertfa pe care o aducem lui Dumnezeu prin înfrânare face ca puterile cereşti să răzbată prin mrejele întunericului şi stricăciunii şi să ne lumineze sufletul. Cu cât trupul este mai îndestulat cu lucruri pământeşti, cu atât el se leneveşte mai mult şi nu se mai poate ridica spre cele spirituale, spre cele înalte, căci greutatea materiei îl trage în jos şi îl prinde în vârtejul ispitelor şi al patimilor. Iar pentru a ne desprinde de cele ce ne trag în jos e nevoie pe lângă postul de alimente, de rugăciune, de smerenie, de mărturisirea păcatelor cu pocăinţă şi hotărâre de îndreptare. Astfel, depărtând de la noi toată această zgură a păcatelor, prin lucrarea Duhului Sfânt vom dobândi vindecare sufletească şi trupească şi ne vom putea îndrepta spre lumina cea dumnezeiască pe care o văd numai sfinţii, numai cei care ajung să fie cuprinşi de starea harului despre care vorbeşte în scrierile sale Sfântul Grigorie Palama. Toate aceste osteneli ale noastre, având în faţă modelul sfinţilor precum Grigorie Palama, ne îndeamnă şi ne motivează ca, precum alergătorii ce doresc să câştige cununa învingătorului, să ajungem şi noi în lumina sfântă a Învierii spre a ne bucura de viaţa cea veşnică a Împărăţiei cerurilor”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu.

Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Prisaca” a fost ridicată în anul 1950 de către vrednicul de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei. Deoarece biserica mică a mănăstirii devenise neîncăpătoare pentru numărul mare al credincioşilor, în ultimii ani a fost ridicată o nouă biserică cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan. Lucrările la noua biserică, efectuate sub coordonarea părintelui protosinghel Grigorie Sandu, au fost finalizate în anul 2010.

 

Comentarii Facebook


Știri recente