IPS Irineu a resfinţit o biserica veche de 115 ani din Alba

Biserica Parohiei Stremţ I, care datează din 1903, a fost resfinţită duminică de IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. După slujba de târnosire, ierarhul a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu soborul slujitor.

Comunitatea ortodoxă din Stremţ are o istorie îndelungată, astfel că în 1333 documentele vremii amintesc de preoţii Domenic și Nicolae.

Nicolae Iorga a numit această parohie drept „Ierusalimul Ortodoxiei”, datorită faptului că locuitorii satului şi-au păstrat credinţa ortodoxă în pofida încercărilor cu care s-au confruntat.

IPS Irineu a rostit omilia duminicală

În cuvântul adresat credincioșilor, Înaltpreasfinția Sa a amintit de cuvintele Mântuitorului: În această zi, aici, noi toți ne-am umplut de bucuria prezenței lui Hristos Care a zis: «Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor».

„Da! Hristos este aici cu vestea mântuirii, cu harul dumnezeiesc și cu splendoarea Raiului” a continuat ierarhul, asigurând oamenii de prezența lui Dumnezeu.

 

 

IPS Irineu la sfințirea bisericii din parohia Stremț I. Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Recunoştinţă pentru cei care s-au implicat în activitatea de restaurare

Totodată, arhiereul a  mulțumit persoanelor care au adus o contribuție la construirea lăcașului: „Bucuria zilei de astăzi o datorăm părintelui paroh Eugen, enoriașilor și generoșilor donatori, sponsori și binefăcători care au înnoit Casa Domnului”.

Pentru a sublinia importanța construirii unei biserici, ierarhul a făcut referire la un cuvânt al psalmistului David: «Cât de iubite sunt locașurile Tale, Doamne al puterilor, dorește și se sfârșește sufletul nostru după curțile Domnului»”.

Ca urmare a efortului personal depus, părintele Eugen Ciufudean a fost hirotesit iconom stavrofor, iar persoanele care au contribuit la edificarea locașului de cult au primit diplome din partea ierarhului, în semn de recunoștință.

Obiecte și cărți vechi de cult

Biserica are un număr de 30 cărți de valoare istorico-documentară și 4 obiecte de valoare artistică și istorică, ce provin de la biserica veche, dintre care amintim: clopot din 1547, Sfânta Masă din 1633, Triod din 1731, Octoih Mare din 1734, Antologhion din 1737, Antimis din 1767, Cazania din 1768.

De asemenea, unul din clopotele lăcaşului de cult datează din anul 1547.

Foto credit: Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia

Comentarii Facebook


Știri recente