IPS Ioan către miile de credincioși prezenți la hramul Catedralei din Timișoara: Sfinții sunt cei care ne unesc în rugăciune unii cu alții

Sfântul Iosif cel Nou de Partoș ne-a adunat astăzi împreună din mai multe colțuri ale lumii, pentru că sfinții sunt cei care ne unesc în rugăciune unii cu alții, a precizat Mitropolitul Banatului în data de 15 septembrie 2017.

Catedrala Mitropolitană din Timișoara și-a sărbătorit, în ziua de prăznuire a Sfântului Iosif cel Nou de Partoș, cel de-al doilea hram. La eveniment au fost prezenți mii de credincioși, notează site-ul oficial al Mitropoliei.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de ierarhi. Din acesta au făcut parte:

  • Preasfințitul Părinte Inochentie, Episcopul de Burundi și Rwanda (Patriarhia Alexandriei);
  • Preasfințitul Părinte Nikanor, Episcopul sârb de Banat (Patriarhia Serbiei);
  • Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria;
  • Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei;
  • Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Din soborul slujitor au mai făcut parte: clerici de la Centrul Eparhial, protopopi, stareți și ieromonahi de la mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul bizantin Sfântul Ierarh Nicolae al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din orașul de pe Bega.

La sărbătoarea Banatului au participat oficialități locale și județene, dar și reprezentanți ai mediului academic și universitar din Timișoara.

În cadrul omiliei rostite, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a schițat principalele repere biografice privitoare la viața Sfântului Iosif cel Nou, un model pentru toți creștinii.

Sfântul Iosif, încă de pe când trăia în Sfântul Munte, era considerat un om cu viață sfântă, ce a bineplăcut lui Dumnezeu. Atunci când a venit în Banat, teritoriu aflat sub ocupare otomană, Sfântul Iosif a avut cu aceștia o bună pace și înțelegere. Așa se face că Sfântul și-a putut defășura activitatea ca păstor duhovnicesc al credincioșilor bănățeni, a spus IPS Ioan.

Sfintele moaşte ale Sfântului Iosif cel Nou de Partoș vor rămâne spre închinare şi cinstire până sâmbătă, 16 septembrie 2017. După slujba acatistului, acestea vor fi reaşezate în dreapta naosului.

Comentarii Facebook


Știri recente