IPS Ciprian: Sfântul Constantin Brâncoveanu se prezintă conducătorilor de astăzi ai poporului român ca un model de slujire și de jertfire pentru patrie și neam

Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a organizat duminică, 27 noiembrie 2016, la Teatrul George Ciprian din Buzău, un nou spectacol de anvergură, o piesă de teatru originală, după un scenariu scris de părintele Bogdan Aurel Teleanu: Brâncoveanu și Ivireanul, iubire de Biserică și neam, în regia Ivonei Boitan. Spectacolul are înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiind un proiect de succes al Companiei teatrale Zona și al Protoieriei Sector 2 Capitală.

La eveniment a participat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de numeroși buzoieni iubitori ai actului artistic de calitate, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Prezentarea spectacolului a fost făcută de părintele Cristian Marius Dima, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, care a precizat că piesa de teatru se adresează unui public compus din toate categoriile de vârstă și de profesii.

Avem un nivel cultural-intelectual, unul emoţional şi, desigur, unul duhovnicesc. Piesa poate fi receptată la oricare din aceste nivele. Este o pledoarie pentru susţinerea ideii de mamă creştină, pentru o abordare tridimensională a istoriei, pentru promovarea ideii că naşterea cărţii românești s-a făcut în Biserică, a menționat părintele consilier Cristian Marius Dima.

Reprezentația s-a încheiat cu un cuvânt al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a evidențiat personalitatea Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu ca model de urmat.

 Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu se prezintă conducătorilor de astăzi ai poporului român ca un model de slujire și de jertfire pentru patrie și pentru neam. Dacă nu vom învăța din greșelile istoriei, dacă nu vom reflecta cu responsabilitate și maturitate asupra evenimentelor trecutului, nu vom avea parte de propășire spirituală și culturală, a spus Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Din distribuţie au făcut parte actorii: Ana Calciu, Damian Victor Oancea, Magda Catone, Mihai Coadă, Ovidiu Cuncea, Tiberiu Păun, Bogdan Iacob, Dana Rusu, cu participarea extraordinară a lui Constantin Codrescu.

Spectacolul este narat de Doamna Maria Brâncoveanu, aflată în ultima parte de viață la Mănăstirea Surpatele, relatându-ne momentele principale ale martiriului soțului și copiilor ei. Este unghiul subiectiv al unei femei foarte încercate, al unei mame care caută să înțeleagă planul lui Dumnezeu cu ea, cu familia ei, cu țara ei. Ea ştie că nu mai poate face nimic pentru copiii ei în acest plan omenesc, dar doreşte să lupte pentru cauza cinstirii jerfei lor.

Comentarii Facebook


Știri recente