IPS Ciprian: „Adevărata libertate este cea în Dumnezeu”

Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) Vrancea a organizat, duminică, 13 martie 2016, la Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia din Focșani, o nouă întâlnire duhovnicească a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, cu părinții dornici să primească un cuvânt de învățătură de la ierarhul lor. Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre libertatea izvorâtă din ascultare și a atras atenția asupra pericolului neascultării în Biserică, după cum ne-a mărturisit Domnul Dragoş Olteanu, Consilier mass-media şi purtătorul de cuvânt al Eparhiei.

În deschiderea evenimentului, copiii participanți la atelierele APOR Vrancea au interpretat un scurt moment teatral, prin care au vrut să demonstreze că spiritualitatea creștină este temeiul unei culturi autentice.

„În termeni bisericești, adevărata libertate este cea în Dumnezeu, pentru că este o însușire a lui Dumnezeu. Numai în ascultare față de Părintele ceresc, omul se simte cu adevărat liber, pentru că poate săvârși binele. Când nu asculți de Dumnezeu, nu mai poți săvârși binele și, în consecință, locul binelui este luat de rău. Din momentul în care faci răul, nu mai ești liber, ci devii rob al păcatului, respectiv al celui care promovează răul în lume, adică al vrăjmașului diavol. În mod paradoxal, când comunitățile umane s-au confruntat cu o anumită îngrădire a libertății exterioare, oamenii au progresat din punct de vedere spiritual. De pildă, Nicolae Steinhardt, monahul de la Rohia, a afirmat, la un moment dat, că în închisoare a trăit adevărata libertate. Datorită rugăciunii, a ajuns să nu mai simtă îngrădirea libertății exterioare, pentru că a reușit să conștientizeze cât de importantă este libertatea în Dumnezeu, printr-o gândire autentică, ce presupune credință dreaptă și viețuire conform credinței mărturisite“, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Întâlnirea din această duminică a deschis sesiunea de primăvară a conferințelor APOR Vrancea, la care vor participa invitați de seamă, precum actorul Dan Puric, diaconul Sorin Adrian Mihalache, licenţiat în matematică (Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi) şi în teologie ortodoxă, părintele Gheorghe Holbea, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, părintele Sabin Vodă, redactor la Radio Reîntregirea din Alba Iulia, scriitoarea Passionaria Stoicescu și biofizicianul Virgiliu Gheorghe.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

500 ani de la sfinţirea Catedralei din Argeş | ‘Ctitoria Sfântului Neagoe Basarab exprimă credința, înțelepciunea și frumusețea sufletului românesc’ – Patriarhul Daniel

Sfântul Neagoe Basarab a fost un bun român și un creștin ortodox cu deschidere universală. Astfel, această ctitorie a sfântului domnitor exprimă credința, înțelepciunea și frumusețea sufletului românesc, a evidențiat Părintele Patriarh Daniel în predica…