IOTA 2019 la final. Sf. Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași

Ultima etapă a lucrărilor Conferinței inaugurale a Asociației Teologice Ortodoxe Internaționale (IOTA) s-a desfășurat sâmbătă, ziua de duminică, 13 ianuarie 2019, fiind rezervată pentru Sf. Liturghie și un pelerinaj la mănăstirile din Moldova și Bucovina.

Sf. Liturghie a fost oficiată în Catedrala Mitropolitană din Iași de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei împreună cu Arhiepiscopul Alexandru de Toledo și Dallas.

Sf. Liturghie la finalul Conferinței IOTA 2019. ©Oana Nechifor / Doxologia.

La slujbă a participat Înaltpreasfințitul Părinte Kallistos Ware, Mitropolit de Diokleia, și alți participanți la Conferința inaugurală IOTA.

”Pocăința nu este un lucru întunecos și sumbru

După citirea textului evanghelic, Părintele Mitropolit Kalistos Ware a explicat că „pocăința nu este un lucru întunecos și sumbru”:

„Întâi și întâi, pocăința se referă la venirea unei mari lumini în inima noastră.

În al doilea rând, trebuie să înțelegem că Împărăția Cerurilor, care este o împărăție a bucuriei, este chiar înaintea noastră, este chiar în fața noastră. Și așa vedem că pocăința nu este un lucru întunecos și sumbru, nu este numai faptul de a ne vedea păcatele. A ne pocăi înseamnă și a ne împărtăși de bucuria lui Hristos și a o da și altora, simțind cât de aproape este Împărăția Cerurilor.

A ne pocăi nu înseamnă a ne uita numai în inimile noastre ca să ne vedem toate greșelile și urâțenia noastră, ci înseamnă, de asemenea, să ne uităm în sus, la Hristos. Pocăința nu înseamnă să ne uităm numai în trecut, unde am greșit, ci de asemenea să ne uităm în viitor cu nădejde”.

Hirotonia în preot a Diac. Mircea Cristian Ghinea. ©Oana Nechifor / Doxologia.

În cadrul slujbei, diaconul Mircea Cristian Ghinea a fost hirotonit preot de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

”Unitate, frățietate, jertfă

La final, Părintele Mitropolit Teofan a mulțumit ierarhilor soborului slujitor, precum și tuturor participanților de la conferința derulată zilele trecute la Iași.

Ierarhul și-a exprimat speranța ca prin IOTA „mesajul Bisericii Ortodoxe, mărturisirea Sfintei Evanghelii, să fie făcute într-un duh de unitate, de frățietate, de jertfă”.

„Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Kallistos din Marea Britanie pentru cuvântul de învățătură pe care l-a rostit astăzi; aceeași mulțumire i-o adresăm Înaltpreasfințitului Părinte Alexandru care a venit din America.

Amândoi au fost participanți, împreună cu alți frați arhierei, preoți și teologi ortodocși din multe țări ale lumii la Conferința inaugurală Asociației Teologice Ortodoxe Internaționale organizată în aceste zile la Iași, pentru a vorbi în legătură cu unitatea pan-ortodoxă, atât de mult zdruncinată în aceste vremuri, pentru a se cunoaște mai bine împreună – ei, care trăiesc în diferite colțuri ale lumii – pentru ca mesajul Bisericii Ortodoxe, mărturisirea Sfintei Evanghelii, să fie făcute într-un duh de unitate, de frățietate, de jertfă”.

IOTA 2019 la final

După Sf. Liturghie, participanții la Conferința IOTA 2019 au mers într-un pelerinaj la mănăstirile din Moldova și Bucovina, printre care s-au numărat Neamț, Voroneț și Humor.

Luni, 14 ianuarie 2019, de la ora 18:00, la Librăria „Tafrali” va avea loc ultimul eveniment din cadrul IOTA 2019: lansarea volumului „Cateheză şi catehumenat” a dr. Paul L. Gavrilyuk, preşedinte fondator IOTA, notează Doxologia.

Foto credit: Oana Nechifor / Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente