Ioan Popescu Pasărea omagiat în Capitală

Ioan Popescu Pasărea omagiat în Capitală (7)

Parohia Sfânta Vineri – Colentina din Protoieria Sector II Capitală a organizat, în perioada 7-8 iunie 2017, un eveniment comemorativ dedicat protopsaltului Ion Popescu Pasărea și cântăreților de muzică bisericească.

Este un eveniment de tradiţie al parohiei care, de mai bine de 50 de ani, organizează aceste manifestări, a transmis pr. Alexandru Stuparu de la Parohia Sfânta Vineri- Colentina.

Comemorarea a început cu slujba Vecerniei din seară zilei de 7 iunie oficiată la
Parohia Sfânta Vineri – Colentina urmată de un concert de muzică psaltică şi
corală intitulat „Muzica bisericească izvor de bucurie”.

Concertul a fost susţinut de Corul Mănăstirii Antim din Bucureşti şi Corală Harisma. Aceste formaţii coale au bucurat sufletele celor prezenţi şi au transmis emoţia rugăciunii prin interpretarea cântărilor bisericeşti, a spus pr. Alexandru.

A doua zi, un sobor de clerici a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului la Mănăstirea Pasărea, acolo unde îşi doarme somnul de veci Ioan Popescu Pasărea.
Soborul a fost format din: Arhim. Mihail, duhovnicul Mănăstirii Pasărea, Pr. Stuparu Alexandru de la parohia Sf. Vineri Colentina, Pr. Robu Cătălin  de la parohia Sf. Antonie Colentina, Pr. Tudor Ciprian de la parohia Oborul Vechi, Pr. Stavara Mină de la parohia Sfinţii Români, Pr. Frangulea Victor de la parohia Popa Nan şi Diac. Tache Nicolae de la parohia Sf. Vineri Colentina.

A fost evocată personalitatea lui Ion Popescu Pasărea care a dăruit muzicii
bisericeşti, dar şi cântăreţului bisericesc, valoarea şi statutul pe care o meritau. 

Totodată, s-a implicat şi în plan social pentru dreptul de salarizare şi pensie a cântăreţului bisericesc pe care reuşeşte să le şi obţină. Prin activitatea pe care a desfăşurat-o ca profesor, cântăreţ bisericesc, compozitor,  editor şi publicist, Ion Popescu Pasărea se dovedeşte a fi o personalitate marcantă a muzicii, dar şi a societăţii româneşti din acea perioada, a explicat Pr. Stuparu Alexandru.


Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc a hotărât în data de 16 martie 2017 tematica omagială şi comemorativă a anului 2019. Astfel, în anul 2019, Patriarhia Română va omagia interpreţii de muzică bisericească şi va comemora pe cel de-al doilea Patriarh al României, Nicodim Munteanu. În acelaşi an vor fi comemoraţi şi traducătorii cărţilor bisericeşti.

Tematica anului 2019, împreună cu programul cadru definitivat de Cancelaria Sfântului Sinod vor fi prezentate spre aprobare Sfântului Sinod.

Comentarii Facebook


Știri recente