Învăţăm din viaţa Sf. Chiriachi perseverenţa în credinţă: Episcopul Ignatie despre ocrotitoarea Catedralei din Huşi

În omilia rostită cu prilejul hramului Catedralei din Huşi, Preasfinţitul Părinte Ignatie i-a îndemnat pe credincioşi să înveţe din viaţa Sfintei Chiriachi „perseverenţa frumoasă şi discretă în credinţă”.

Ierarhul a vorbit despre sacrificiile pe care mucenicii le fac pentru Hristos şi a explicat că „viaţa oricărui sfânt se identifică cu viaţa lui Hristos”.

„Sfânta Muceniţă Chiriachi, şi toţi mucenicii sunt cei care, fără niciun fel de preget, fără nicio şovăială, îşi dăruiesc integral viaţa lui Hristos. Ei nu pun nimic mai presus de credinţă, nici familia, nici pregătirea, nici poziţiile sociale, şi nici chiar propria viaţă. Căci a fi mucenic înseamnă a trăi altitudinal în Hristos”, a spus ierarhul.

Tăria în credinţă se observă mai ales în încercările vieţii, a spus Preasfinţia Sa care a îndemnat să nu ne clătinăm atunci când avem momente de răscruce.

Şi când te simţi răvăşit în sufletul tău, când este foarte greu să mai ai combustia spirituală necesară ca să mai mergi înainte, să fii perseverent! Sfânta Chiriachi,  ca şi ceilalţi mucenici, ne învaţă că, atunci când Hristos este centrul vieţii noastre, când totul gravitează în jurul Lui, nimic nu ne mai poate deturna de la a rămâne statornici în propria noastră credinţă.

Liturghia prilejuită de sărbătoarea celui de-al doilea hram al Catedralei a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ignatie.

Răspunsurile la strană au fost oferite de corul preoţesc „Dignus est” şi de corala „Laudate Dominum”.

Distincţia vrednicie  „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi”

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie a mulţumit celor care s-au implicat în mod deosebit în organizarea hramului şi a oferit distincţia de vrednicie  „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi” doamnei Chiriachiţa Zamfir, din Constanţa, cea care a contribuit restaurarea chivotului istoric în care au fost aşezate moaştele Sfintei Chiriachi.

Chivotul din argint în care s-au păstrat moaştele sfintei datează din anul 1790. A fost donat, la îndemnul Episcopului Iacob Stamati, de familia ofițerului rus Alexie Srebriacov.

Obiectul de patrimoniu este expus, datorită fragilității sale, la Muzeul Eparhial din Huși.

Cu prilejul hramului închinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, a fost realizată o copie fidelă a raclei, la dimensiuni mai mari, în care a fost mutată mâna stângă a Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.

Moaștele Sfintei Chiriachi au fost aduse în anul 1787 de către Episcopul Iacob Stamati la Catedrala Episcopală din Huși, de la Muntele Athos.

Hirotesii la Catedrala din Huşi

De asemenea, într-un cadru festiv, Ierarhul Huşilor a oferit distincţia de iconom stavrofor părintelui consilier eparhial Cosmin Gubernat, părintelui secretar eparhial Marian Tudorică, părintelui inspector bisericesc Dragoş Trofin şi părintelui inspector ing. Bogdan-Vasile Mucileanu, iar părintele diacon Vlad-Răzvan Cadinoiu a fost ridicat la rangul de arhidiacon.

Sărbătoarea ocrotitoarei catedralei din Huşi coincide cu ziua de naştere a Preasfinţitului Părinte Ignatie.

În semn de preţuire faţă de Chiriarhul locului, preoţii şi credincioşii prezenţi i-au transmis urările şi felicitările lor şi i-au oferit flori în semn de preţuire.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…