Intrarea în biserică a Maicii Domnului | Patriarhul: Sărbătoarea ne cheamă să fim pregătiţi să-L primim pe Hristos Pruncul

Patriarhul Daniel a vorbit duminică despre semnificaţiile Intrării în Biserică a Maicii Domnului, explicând că „Sărbătoarea ne cheamă să fim pregătiţi să-L primim pe Hristos Pruncul Care se naşte tainic în sufletele noastre, după cum S-a născut în peştera Betleemului ca eveniment istoric”.

„Este o sărbătoare a pregătirii, a rostului propriu zis al vieţii creştinului de a deveni biserică, de a deveni sălăşluire a prezenţei iubirii lui Hristos prin modul nostru de a sfinţi gândurile, cuvintele şi faptele noastre”, a spus Preafericirea Sa.

Pregătirea Sfintei Fecioare Maria

Patriarhul a făcut referire şi la Fecioara Maria care a fost adusă la templu şi a spus că era „un copil obişnuit ca toţi ceilalţi, dar cu o chemare deosebită şi anume, aceea de a se pregăti să devină Născătoare de Dumnezeu”.

„Timp de 12 ani, până la vârsta de 15 ani, ea a petrecut la templul din Ierusalim în rugăciune, în ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi în muncă” şi s-a pregătit să interiorizeze „cuvântul Scripturii pentru ca mai târziu va interioriza în însăşi fiinţa sa pe Dumnezeu Cuvântul Care prin lucrarea Duhului Sfânt Se va naşte din ea”.

„De aceea, ea este numită Biserică sfinţită şi rai cuvântător în slujbele noastre”, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Maica Domnului – icoana vie a Bisericii

Potrivit Preafericirii Sale, Intrarea în biserică a Maicii Domnului este „sărbătoarea femeilor evlavioase, harnice, smerite, dar şi sărbătoarea tuturor creştinilor pentru că Maica Domnului este icoana vie a Bisericii şi a fiecărui creştin”.

„Maica Domnului îndeamnă nu numai pe femei, ci şi pe bărbaţi la pregătire duhovnicească spre primirea Pruncului Iisus în sufletul şi viaţa noastră, spre bucuria şi mântuirea noastră”.

Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului (numită în popor şi Vovidenia) aminteşte faptul aducerii cu evlavie, în biserica Legii vechi, adică în templul din Ierusalim, a copilei de trei ani, care avea să fie Maica Domnului nostru Iisus Hristos.

Întâi, pentru că acest fapt, atunci când s-a petrecut, s-a împlinit într-un chip minunat şi, al doilea, el cerea o pregătire pentru taina nașterii cu trup omenesc a Fiului lui Dumnezeu, care avea să se săvârșească prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu.

Foto Credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente