Interviu cu directorul Centrului Sf. Alexandra Împărăteasa | „În societatea românească lipsa de sprijin este la fel de mare pe cât este de mare numărul de avorturi”, spune Alexandra Nadane

Femeile aflate în criză de sarcină au posibilitatea de a primi suport şi consiliere prin intermediul Centrului Sfânta Alexandra Împărăteasa din Capitală. Alexandra Nadane, directorul executiv al instituţiei, a oferit recent un interviu Revistei Q Magazine în care a prezentat motivaţia înfiinţării şi facilităţile centrului. ‘În societatea românească lipsa de sprijin este la fel de mare pe cât este de mare numărul de avorturi’, a subliniat Alexandra Nadane.

Fiind întrebată care este scopul proiectului, Alexandra Nadane a explicat că centrul a luat fiinţă urmare a faptului că numeroase femei se confruntă cu crize în sarcină ‘și au nevoie de sprijin pentru a depăși momentele dificile. Sunt femei care, deși își doresc să ducă sarcina la capăt și să nască, se lovesc de împotriviri din partea celor din jur’.

Femeile aflate în astfel de situaţii se confruntă cu ‘presiuni, abuzuri, violență, abandon, amenințări privind concedierea’ şi trăiesc sentimente de teamă cum ar fi ‘părăsirea de partener sau familie’. De asemenea, pot avea ‘momente de disperare, frică și incertitudine’, a atras atenţia directorul executiv al Centrului.

Cu privire la utilitatea instituţiei, Alexandra Nadane a apreciat că deşi sunt şi alte centre dedicate cauzei, acestea nu sunt suficiente şi e nevoie în continuare de unele noi.

Nadane a subliniat că serviciile centrului sunt oferite în mod gratuit: ‘Prin intermediul unor profesioniști, asistent social și psiholog, Centrul oferă servicii gratuite de consiliere psihologică și asistență socială femeilor în criză de sarcină, mamelor tinere și adolescente, familiilor aflate în dificultate și părinților care așteaptă nașterea copiilor și doresc să se pregătească pentru aceasta’.

O altă întrebare a vizat motivaţia pentru deschiderea instituţiei. Alexandra Nadane a precizat că se împlinesc opt ani de la prima situaţie de femeie aflată în criză de sarcină de care a aflat în mod personal. Femeia în cauză nu a renunţat la copil, în pofida presiunilor la care a fost supusă, şi ulterior naşterii a reuşit să-şi întemeieze o familie cu tatăl acestuia, născând şi alţi copii.

De asemenea, un rol major l-a avut Proiectul Marşul pentru viaţă în care a avut posibilitatea de a cunoaşte ‘experiențele a sute de femei’ și să observe că ‘pentru niciuna dintre ele perioada sarcinii nu a fost ușoară, dar mai ales pentru mult mai multe decât se așteaptă cineva, nu a fost nimeni aproape care să le spună: «Sunt alături de tine! Te voi ajuta să crești acest copil»’.

‘Aflând astfel de experiențe în mod direct și citind statisticile, peste 22 de milioane de copii avortați din 1958 și până în prezent, cei care s-au implicat în Marșul pentru viață au realizat că partea nevăzută, ignorată a acestei statistici sunt cele peste 22 de milioane de crize de sarcină care s-au sfârșit prin avort, adică exact atâtea situații în care o femeie însărcinată nu a avut sprijin suficient să ducă sarcina la capăt și să se bucure de acel copil. Și atunci am înțeles clar că în societatea românească lipsa de sprijin este la fel de mare pe cât este de mare numărul de avorturi. Adică absolut uriașă’, a adăugat Alexandra Nadane.

Luând la cunoştinţă de aceste informaţii esenţiale, s-a luat decizia ca în perioada desfăşurării ediţiilor următoare ale Marşului pentru viaţă să fie lansat îndemnul înfiinţării ‘a cât mai multe centre de consiliere și sprijin în cât mai multe județe din țară’, a precizat Nadane în interviu.

Oferind răspuns la altă întrebare, Alexandra Nadane a prezentat dificultăţile apărute în timpul înfiinţării centrului. Directorul executiv a amintit de alegerea oamenilor potriviţi, întrucât ‘nu este ușor să lucrezi într-un astfel de centru: este nevoie de o dăruire extraordinară, de compasiune, de înțelegere, dar și de pricepere, de abilitatea de a rezolva rapid probleme spinoase’.

A doua problemă a fost identificarea resurselor materiale, mai ales că instituţiile de acest gen au serviciile gratuite.

‘Filosofia existenței centrelor de sprijin în criza de sarcină este să ofere asistenţă, nu să aibă profit. Toate serviciile din centrele de criză de sarcină sunt gratuite. Aceasta este practica în SUA, unde există peste 2 800 de centre de criză de sarcină, și aceasta este practica și la noi. Am reușit să găsim pe cineva care finanțează cea mai mare parte a cheltuielilor. Numele centrului a fost ales de domnia sa, după Sfânta Împărăteasă Alexandra, al cărei nume îl poartă mama sa’, a menţionat Nadane.

În continuare, a fost întrebată ce ajutor se poate oferi pentru susţinerea proiectelor centrului.

‘Pe lângă nevoia de ajutor financiar pentru funcționare, avem nevoie de promovare, pentru ca informațiile despre serviciile oferite de Centrul să ajungă la cât mai multe femei aflate în situații de criză care simt nevoia de sprijin. Detalii despre serviciile Centrului se găsesc pe www.centrulalexandra.ro. Celor care doresc le putem oferi pliante și alte materiale de prezentare, dar oricine poate să promoveze online serviciile gratuite ale centrului’, a spus Nadane.

Tot în acest context, directorul centrului a mai făcut precizarea că ‘cei care doresc ne pot ajuta să oferim trusouri de nou-născut și alte produse de îngrijire a bebelușilor pentru mamele care urmează să nască, deoarece în multe cazuri rezolvarea crizei de sarcină prin nașterea copilului necesită sprijinirea mamei pentru încă o perioadă, până își găsește echilibrul din mai multe puncte de vedere’.

La finalul interviului, Alexandra Nadane şi-a exprimat speranţa ca în România, cât mai curând posibil, ‘să existe o indemnizație pentru femeile însărcinate, care să le ajute să își acopere nevoile specifice legate de serviciile medicale, alimentație, vestimentație și care să le ofere siguranța zilei de mâine în cele nouă luni unice și minunate, dar dificile ale purtării unui copil în pântec’.

Foto Credit: Q Magazine

Comentarii Facebook


Știri recente