„Influenţa Unirii asupra istoriei şi a Bisericii“, la Colegiul Tehnic de Tansporturi şi Construcţii – Iaşi

În contextul unei săptămâni care aniversează un moment important asupra culturii şi istoriei naţionale – 24 ianuarie, a fost organizată ieri, în cadrul Centrului de Documentare şi Informare al Colegiului Tehnic de Tansporturi şi Construcţii -Iaşi, activitatea culturală „Influenţa Unirii asupra istoriei şi a Bisericii“, informează “Ziarul Lumina”.

Invitaţii evenimentului găzduit de colegiul ieşean au fost Adrian Morţun, preot militar al Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt, şi Constantin Ionel, plutonier adjutant principal şi consilier al comandamentului Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt din Iaşi, cu care ne aflăm deja la al treilea an de parteneriat în cadrul proiectului educativ „Armata, Biserica şi Şcoala – pilonii conştiinţei specificului naţional“.

În cadrul activităţii, pe lângă reperele istorice bine conturate şi definite, invitaţii noştri au subliniat în mod special consecinţele pe care Unirea le-a avut asupra specificităţii poporului român peste timp, atât din perspectivă istorică, cât şi prin prisma laturii conştiinţei umane. Activitatea a fost încununată şi de un moment artistic, frumos ales de către părintele Adrian Morţun, moment care a trezit în sufletele gazdelor dragostea pentru dulcele grai moldovenesc, dar şi un strop de responsabilitate morală faţă de proria istorie şi, de ce nu, faţă de propria existenţă, în inima societăţii care ne înconjoară.

În concluzie, identitatea noastră se exprimă prin valori naţionale şi de aceea consider că tinerii ar trebui îndrumaţi mai mult către artă: să participe la punerea în scenă a pieselor de teatru, să viziteze muzee cu specific naţional şi să fie îndrumaţi spre lecturi care să contribuie la dezvoltarea lor culturală, spirituală şi creatoare. Specificul naţional este ceea ce defineşte sau caracterizează univoc o cultură, ceea ce o identifică şi o diferenţiază în acelaşi timp de altele, este cota maximă de originalitate şi personalitate cu care vine ea în concertul culturii universale. În constituirea specificului naţional, un loc de seamă îl ocupă conştiinţa obârşiilor, a originii etnice comune pe care o are, în primul rând, poporul însuşi. Poporul român, prin locul şi rolul ce l-a avut în istorie, prin dorinţa intrinsecă de cunoaştere şi înţelegere cu alte popoare, a manifestat întotdeauna aspiraţia de a se înscrie în fluxul lui. În acest sens, Lucian Blaga arăta că numai valorile autentice ale culturii noastre, numai acelea care conţin în ele un mesaj universal pot aspira să intre în patrimoniul culturii universale.

Comentarii Facebook


Știri recente