Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian: „Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos din morți constituie temelia credinței și a viețuirii creștine“

 

În noaptea Sfintelor Paști, credincioșii buzoieni  au participat la slujba de Înviere şi la Sfânta Liturghie, oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

La miezul nopţii, mii de credincioşi au venit în fața Catedralei arhiepiscopale din Buzău, pentru a se împărtăși de lumina Învierii lui Hristos, afirmă Dragoş Olteanu, de la Biroul de Presă al Eparhiei.

Chiriarhul locului a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură.

 Praznicul Învierii Domnului sau Paștile este cea mai mare sărbătoare a Bisericii creștine, întrucât aceasta reactualizează, în fiecare an, minunea extraordinară petrecută în urmă cu aproape două milenii, respectiv, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos din morți, care constituie temelia credinței și viețuirii noastre creștine. Pentru a conștientiza însemnătatea acestui eveniment unic din istoria omenirii, se impune să aflăm răspunsul la o întrebare simplă și firească: de ce a înviat Hristos din morți? Hristos a înviat din morți, pentru a ne arăta că viața omului nu se sfârșește odată cu despărțirea sufletului de trup, nici nu presupune o reîncarnare a sufletului, ci va continua în veșnicie; dar nu oricum. Prin Învierea Sa din morți, El ne-a dat certitudinea că nu numai sufletul, ci și trupul omenesc, transfigurat prin înviere, în Ziua cea de Apoi – cu alte cuvinte, omul întreg – va trăi veșnic, în Împărăția lui Dumnezeu; că trupurile noastre vor dobândi și ele trăsăturile Trupului Său înviat, adică vor fi spiritualizate sau pnevmatizate. Totodată, prin Înviere, Hristos a spulberat frica de moarte și a corectat percepția greșită a oamenilor din vechime, care înțelegeau moartea ca «intrare în neființă», ceea ce era trist și degradant, pentru demnitatea umană”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Praznicul Învierii Domnului a continuat, la Catedrala arhiepiscopală, cu slujba Vecerniei, cunoscută în popor sub denumirea de A doua Înviere sau Învierea mică.În cadrul acestei Vecernii speciale, un sobor de slujitori, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, au lecturat textul evanghelic de la Ioan, capitolul 20, versetele de la 19 la 25, în 12 limbi, după numărul celor doisprezece Apostoli.

Comentarii Facebook


Știri recente