În imagini: Denia Canonului Mare în Catedrala Arhiepiscopală din Galați

Denia Canonului Mare a fost oficiată miercuri seară în Catedrala din Galați de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Împreună cu ierarhul a slujit un sobor de preoți și diaconi din Eparhie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi, condus de prof. dr. Dan Drăgoi.

Despre Denia Canonului Mare, IPS Casian a spus că „în centrul ei Sfinţii Părinţi au aşezat cel mai profund, cel mai duhovnicesc şi mai accesibil canon al pocăinţei, alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul din faptele şi din exemplele de pocăinţă din Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament”.

„Prin toate acestea înţelegem sensul luminios al pocăinţei, cunoaşterea păcatului, regretarea lui şi urmarea virtuţilor, ne întărim în dreapta credinţă şi înmulţim semnele iubirii autentice, care sunt faptele bune şi milotive, tot atâtea trepte în urcuşul spre Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a continuat Părintele Arhiepiscop.

Numeroşi credincioşi de toate vârstele au participat la „Canonul lacrimilor” pentru a se întări în urcuşul duhovnicesc al Postului Mare.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un imn liturgic alcătuit din 250 de stihiri, organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos şi se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi şi una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare“, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice.

Foto credit: Episcopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente