În imagini: Celebrarea Botezului Domnului pe mapamond

Bisericile Ortodoxe din întreaga lume serbează în fiecare an Botezul Domnului, însă în două date diferite, în funcție de calendarul adoptat: 6 ianuarie – ortodocșii care țin calendarul iulian revizuit și 19 ianuarie – cei care utilizează calendarul iulian nerevizuit.

Fiind un Praznic Împărătesc important, Boboteaza este sărbătorită într-un mod aparte. Pe lângă ceremonialul liturgic și Sfințirea Aghesmei Mari sărbătoarea este evidențiată și prin alte manifestări, cum este aruncarea crucii în apă, sau binecuvântarea diferitelor izvoare.

Obiceiul de a recupera crucea din ape în ziua de Bobotează reprezintă o tradiție mai veche în Bisericile Ortodoxe, în special în lumea greacă. Un ziar din statul american Florida a surprins într-o fotografie pe cea mai vârstnică persoană care a recuperat crucea de Botezul Domnului: Hercules Ypsilantis – 86 ani.

Hercules Ypsilantis ©Tampa Bay Times.

În Biserica Sfântul Gheorghe din Fanar, slujbele de Bobotează au fost oficiate de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Patriarhul Ecumenic la slujba Aghesmei Mari ©patriarchate.org.

Sanctitatea Sa a condus și ceremonialul de binecuvântare a apelor și aruncarea crucii în Golful Cornul de Aur.

Aruncarea Crucii Golful Cornul de Aur ©patriarchate.org.

În al doilea oraș ca mărime din Egipt, Patriarhul Teodor a liturghisit în prezența mai multor oficialități din Grecia și din Cipru. După slujbă, PF Teodor a aruncat Sfânta Cruce în apele Mediteranei, de unde a fost recuperată de un tânăr african.

PF Teodor – Aruncarea crucii în Marea Mediterană ©patriarchateofalexandria.com.

La Catedrala Patriarhală din București, momentul culminant al sărbătorii Bobotezei a fost sfințirea Aghesmei Mari pe Dealul Patriarhiei. Mii de credincioși au stat la rând să guste din „Agheasma sfințitoare trupurilor și a sufletelor”, după cum a numit-o Părintele Patriarh Daniel.

Boboteaza la Catedrala Patriarhală din București ©Robert Nicolae/Basilica.ro.

În contextul aducerii aminte de Botezul Domnului şi de botezul nostru personal, Patriarhul României a spus că ne reamintim şi de botezul poporului român care nu a avut o dată precisă a încreştinării, ci „a fost botezat pe când se forma ca popor nou în istorie din daci, geți și romani”.

Patriarhul Daniel la slujba Aghesmei Mari ©Robert Nicolae/Basilica.ro.

În Capitala Bulgariei, după slujbele oficiate de PF Neofit, sărbătoarea Bobotezei a continuat cu manifestări militare. Patriarhul a sfințit steagurile de luptă ale Armatei Bulgare.

PF Neofit al Bulgariei – binecuvântarea steagurilor de luptă ©patriarshia.bg.

Un alt simbol al Praznicului Epifaniei este porumbelul alb – chipul sub care S-a făcut cunoscut Sfântul Duh la Botezul Domnului în Iordan. De aceea, în cadrul ceremoniilor religioase sunt eliberați porumbei albi, cum a făcut anul acesta în portul Pireu Preafericitul Părinte Ieronim al Atenei:

PF Ieronim al Atenei în portul Pireu ©iaath.gr.

În Albania, Președintele Ilir Meta a participat la slujba din ziua Botezului Domnului oficiată de Mitropolitul Ioan de Korça.

Mitropolitul Ioan de Korça alături de Președintele Albaniei ©orthodoxalbania.org.

Comunitățile Ortodoxe din Australia au celebrat, de asemenea, Botezul Domnului. PS Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, a slujit în Catedrala din Melbourne.

PS Mihail la slujba de Bobotează ©Episcopia Ortodoxă Română a Australiei și Noii Zeelande.

În comunitatea ortodoxă greacă din Melbourne, Pr. Eleftherios Tatsis a oficiat ceremonialul aruncării crucii în apă. Singura fată din întreg grupul care s-a aventurat în recuperarea crucii a reușit să o aducă la mal. Este vorba de Emily Paxevanos, în vârstă de 16 ani.

Emily Paxevanos ©theage.com.au.

Aruncarea si recuperarea crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului, simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apele Iordanului.

Foto credit: theage.com.au.

Comentarii Facebook


Știri recente