„Hrană trupească cu înțelesuri duhovnicești” – Patriarhul Daniel despre Înmulțirea pâinilor

Vorbind despre simbolismul celor cinci pâini înmulțite în mod minunat de Mântuitorul, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus duminică la Mănăstirea Techirghiol că hrana oferită mulțimilor de Iisus Hristos a fost una trupească, dar cu înțelesuri duhovnicești:

„Pâinile din Evanghelia de azi au devenit simbol pentru cele cinci prescuri care se aduc la biserică în vederea pregătirii Sfintei Împărtășanii și pentru cele cinci pâini care se aduc la Litie. Deci în Înmulțirea pâinilor nu avem de-a face doar cu o hrană trupească, ci este o hrană trupească cu înțelesuri duhovnicești”.

Părintele Patriarh a slujit în ziua sa de naștere, 22 iulie, la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Techirghiol împreună cu Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos și cu Episcopii Visarion al Tulcii, Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul.

Soborul slujitor la Mănăstirea Techirghiol de ziua Patriarhului. ©Mircea Florescu / Basilica.ro

În predica rostită, Preafericirea Sa a subliniat că Mântuitorul le-a oferit oamenilor mai întâi hrană pentru suflet și apoi pentru trup:

„Mântuitorul Iisus Hristos acordă prioritate hrănirii sufletului cu sensurile, semințele duhovnicești ale cuvintelor Sfintei Scripturi. Totuși, nu uită că omul este și trup, nu doar suflet”.

Darurile se înmulţesc prin binecuvântare

Preafericirea Sa a spus că tema centrală a textului evanghelic este aceea că „darurile se înmulţesc prin binecuvântare”.

„Rolul binecuvântării lui Dumnezeu este de a face din lucrurile materiale expresii sau dovezi ale iubirii spirituale, duhovnicești, smerite și darnice”, a explicat Patriarhul.

Părintele Patriarh a spus că numai darurile binecuvântate care se împărtășesc și altora, acelea sporesc.

„Înmulțirea s-a făcut atunci când a început dăruirea”, a subliniat Patriarhul Daniel. „Dacă binecuvântăm darurile și nu oferim nimănui nimic blocăm circuitul iubirii dumnezeiești, sfinte, smerite și milostive”.

„Hrana aceasta trupească are ca scop sporirea iubirii față de Dumnezeu și față de semeni”, a conchis Patriarhul.

Gestionarea darurilor primite de la Dumnezeu

O altă temă evidențiată de Părintele Patriarh în omilia duminicală a fost aceea a gestionării corecte a darurilor primite de la Dumnezeu.

El a explicat că Mântuitorul a cerut să fie adunate fărâmiturile din două motive: ca să nu se facă rispă și ca să fie păstrată ordinea.

„Mântuitorul nu a lăsat mulțimile să fie dezordonate și nici pe ucenici să lase resturi pe iarbă. I-a învățat să le adune și să lase locul curat, ceea ce se întâmplă mai rar în zilele noastre”.

„Deci avem pe lângă aspectul economic, acela de a nu rispi darurile primite de la Dumnezeu și aspectul ecologic, adică de păstrare a curățeniei naturii la locul unde am servit masa” a spus Preafericirea Sa.

În finalul omiliei rostite la Techirghiol, Patriarhul României a spus că „opera socială a Bisericii izvorăște din Sfânta Liturghie, din ascultarea Evangheliei lui Hristos, din împărtășirea cu Sfintele Taine spre vindecarea sufletului și a trupului și din arătarea iubirii frățești milostive prin ajutorarea celor flămânzi”.

„Evanghelia Înmulțirii pâinilor înseamnă Evanghelia înmulțirii iubirii”, a concluzionat Părintele Patriarh Daniel.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de Te Deum, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile recente din viața Bisericii Ortodoxe Române, poporului român și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Mai multe fotografii de la eveniment în Galeria Foto

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente