Hramul Parohiei Mihai Bravu – Sfântul Fanurie din București

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește la 27 august 2013 pe Sfântul Mucenic Fanurie. Pentru credincioșii și slujitorii Parohiei „Mihai Bravu – Sfântul Fanurie” din București (Str. Cerceluș, nr. 18, sector 3) este o zi de sărbătoare și bucurie prilejuită de hramul parohiei. În seara zilei de luni, 26 august, începând cu ora 18.00, vor fi săvârșite în biserica parohiei slujba Vecerniei, a Litiei și a Acatistului Sfântului Mucenic Fanurie, iar în ziua hramului, slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii, după cum a precizat Părintele Cristian Popa, parohul Bisericii „Sfântul Fanurie”.

Sfântul Mucenic Fanurie este în special ocrotitor al credinței ortodoxe și mijlocitor pentru tinerii creștini și pentru familile creștine. Prin rugăciunile sale, Sfântul Mucenic Fanurie mijlocește în fața Bunului Dumnezeu pentru ajutor, sfințire și mângâiere pentru toți cei care îl cinstesc prin rugăciune.

Despre Sfântul Mucenic Fanurie se cunoaște faptul că s-a născut în insula Rodos din Grecia. Nu se cunoaște, însă, data nașterii sale. A fost cel mai mare dintre frații săi, în număr de doisprezece. După moartea tatălui său, și după ce află situația mamei sale nevoită să câștige hrana familiei într-o situație umilitoare, decide să fugă în pustie. După moartea mamei sale revine în orașul natal, dar aflând de soartea fraților săi plecați în lume, se hotărăște să continuie viața de pustinicie, ducând o viață foarte aspră. Prin rugăciunile sale săvârșea foarte multe minuni, vindecând oameni bolnavi, botezându-i și învățându-i dreapta credință, înviind chiar și din morți. Pentru aceste minuni este alungat sistematic de păgânii care credeau că săvârșește minunile respective prin puterea diavolului. Viața Sfântului Fanurie a fost desăvârșită prin sfârșitul mucenicesc, încă în vremea tinereților sale. Se cunoaște faptul că fiind supus la diferite chinuri și torturi, în cele din urmă i s-a tăiat capul.

Moaștele Sfântului Fanurie au fost descoperite de câțiva păstori în jurul anului 1500 într-o peșteră, alături de o piele de animal pe care era scrisă viața Sfântului Mucenic Fanurie.

Comentarii Facebook


Știri recente