Hramul Parohiei Lleida, Spania

În dimineața zilei de 24 iunie 2013, a doua zi de Rusalii, cu prilejul sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, unul din hramurile parohiei ortodoxe române din Lleida- Spania, credincioșii comunității românești s-au adunat în biserica Nuestra Señora del Carmen. De asemenea, la eveniment au participat și pr. Vicar-administrativ Aurel Nae de la Zaragoza, pr. Ion Răducu de la Pamplona, pr. Florin Costinel Purcărea de la Manresa, pr. Dan Sfârlea de la Solsona, pr. Alin Toader de la Vilanova i la Geltru și pr. Adrian Fofiu de la Teruel, alături de care s-au aflat numeroși credincioși de la parohiile pe care le păstoresc.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale și Preasfințitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei.

„După săvârșirea slujbei de sfințire a apei, în sunet de toacă și glas de clopot am ieșit în întâmpinarea iubiților noștri oaspeți: Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale și Preasfințitul Timotei, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Cu chipurile pline de bucuria întâlnirii cu păstoriții lor, dragii noștri ierarhi au împărtășit încă de la început multă binecuvântare și nădejde”, a spus pr. Paroh Daniel Șimon.

„Sfântul Ioan Proorocul, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos le-a spus celor din oaste să fie mulțumiți cu solda lor și să nu asuprească pe nimeni; vameșilor le-a spus să nu facă nimic mai mult decât le este orânduit. Oare ce ne-ar spune nouă astăzi? Să fiți cinstiți, să nu furați, să fiți buni familiști și să vă trăiți credința… El le-a vorbit mulțimilor, pregătind venirea Celui care va boteza cu Duh Sfânt și cu foc. Ce fel de foc? Ieri am sărbătorit Pogorârea Duhului Sfânt și am văzut cum Acesta S-a pogorât în chip de limbi de foc. Acesta este focul despre care vorbește Sfântul Ioan. Astăzi sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, însă mai avem o sărbătoare închinată Sfântului Ioan, și anume Zămislirea sa, sărbătorită cu nouă luni înainte de naștere, adică în 24 septembrie. De ce sărbătorim și zămislirea? Fiindcă de atunci, de fapt, putem vorbi despre Ioan Botezătorul. El L-a salutat pe Domnul nostru Iisus Hristos încă înainte de naștere, când Fecioara Maria, după Bunavestire, o caută pe Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul, iar pruncul saltă de bucurie în pântecele ei. Chiar în momentul zămislirii putem vorbi de o persoană. Vă spun aceasta fiindcă mulți tineri trăiesc împreună în păcat, iar când vine vremea să fie părinți, se consideră nepregătiți și fac avortul, considerând că nu e un mare lucru. Dar de fapt ei nu știu că fac o crimă, iau viața unei persoane umane, a propriului lor copil”, acestea au fost câteva dintre sfaturile pe care Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale le-a adresat celor prezenți.

„Înainte de începerea Sfintei Liturghii, s-a sfințit baldachinul ce adăpostește icoana și racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Cecilia, sfânt odor al parohiei noastre. Baldachinul a fost sculptat în lemn de stejar de către același artist care a sculptat și iconostasul, Costel Budacă din Comănești (Bacău), iar icoana a fost pictată de către preoteasa Cristina Rădulescu din Suceava. Sfânta Liturghie a adus duhul păcii și al liniștii, duhul părtășirii din atemporalitatea divină și tihna odihnirii în Hristos. Răspunsurile corului au fost pline de emoție sfântă, iar jertfa repetițiilor anterioare au avut efectul înălțării duhovnicești a celor de față. Au asistat la Sfânta Liturghie pr. Antoni, juristul episcopiei catolice din Lleida, vechi prieten al parohiei noastre, D-na Francesca Agusti, delegata de ecumenism a episcopiei catolice, preoții catolici Jesus și Juaquim, maica Piedad, superioara Colegiului „Sagrada Familia” și alți prieteni spanioli și catalani. După oficierea Sfintei Liturghii, copiii școlii parohiale au prezentat o șezătoare românească, în care au împletit lucrul cu cântecul, ghicitorile și proverbele, au recitat poezii, bucurându-se de comuniunea în muncă și tradiție. Cei prezenți le-au răsplătit strădania prin aplauze îndelungate. Efortul lor de a participa la școala parohială timp de un an a fost apreciat și recunoscut prin diplomele oferite de către ierarhii noștri”, a mai precizat părintele paroh.

La sfârșitul slujbei, toți credincioșii au fost miruiți de către Înaltpreasfințitul Iosif și au primit câte o iconiță, iar după sărutarea sfintelor moaște au fost invitați la agapa frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente