Hramul Paraclisului Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea

Dacă în urmă cu puține zile clădirea istorică a Vechii Academii de Teologie Ortodoxă din Oradea, unde funcționează clasele IX-XII ale Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a fost gazda unor manifestări prilejuite de aniversarea a 90 de ani de la înființarea învățământului teologic ortodox orădean, de data aceasta, miercuri, 23 octombrie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului, paraclisul liceului din clădirea de pe strada Aluminei, nr. 88, din Oradea, paraclis ce poartă hramul acestui sfânt, și-a sărbătorit ocrotitorul, a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Iacov de către părinții profesori, în Paraclisul din cadrul acestei clădiri a școlii, unde își desfășoară activitatea didactică elevii din clasele primare și gimnaziale.

Paraclisul „Sfântul Apostol Iacov” a fost amenajat la începutul anului școlar 2010-2011, pentru a folosi nevoilor liturgice și duhovnicești ale elevilor din clasele de nivel liceal, de la profilul teologic, care și ei studiau atunci în această locație, până în anul școlar 2012-2013, când elevii profilului teologic s-au mutat în clădirea istorică a Academiei Teologice orădene, redobândită de Episcopia Oradiei, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu și demersurile intreprinse de către Preasfințitul Părinte Sofronie, după zeci de ani de înstrăinare.

La Sfânta Liturghie au participat cadrele didactice ale școlii și elevii din clasele de gimnaziu și de liceu, răspunsurile la strană fiind date de Corul „Diacon Nicolae Firu”, dirijat de Părintele Arhid. Prof. Ștefan Lakatos.

Părintele Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Oradiei și director al Liceului, a transmis mesajul de binecuvântare și felicitare al Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei pentru elevii și cadrele didactice ale școlii. De altfel, la sfârșitul Sfintei Liturghii, elevii au primit din partea Chiriarhului Oradiei, iconițe și dulciuri.

În cuvântul de învățătură rostit, Părintele director a vorbit elevilor despre însemnătatea sărbătoririi hramului unui locaș de cult și a creionat biografia Sfântului Apostol Iacov. Preacucernicia sa a subliniat viață virtuoasă a Sfântului Apostol Iacov, personalitate cu mare autoritate în Biserica primară, cel care a prezidat Sinodul apostolic de la Ierusalim, din anul 49-50, fiind primul Episcop al Ierusalimului și murind ca martir, în urma persecuției iudeilor împotriva creștinilor.

Pe lângă Sfânta Liturghie, Sfântul Apostol Iacov a mai lăsat o operă teologică valoroasă, așezată în canonul cărților Noului Testament, respectiv Epistola sobornicească ce îi poartă numele, în care, printre altele, este subliniată importanța capitală a faptelor bune în procesul dobândirii mântuirii, fapte fără de care credința „moartă este” (Iacov 2, 20).

Liturghia Sfântului Apostol Iacov este cel mai prețios și mai vechi monument de literatură liturgică. Sfântul Apostol Iacov a fixat pe temeiuri apostolice sâmburele acestei opere în Biserica din Ierusalim. De la Ierusalim, Liturghia Bisericii primare a ajuns, mai întâi, la Antiohia, prin Sfântul Apostol Pavel și ucenicii săi, cunoscând o dezvoltare treptată și devenind Liturghia reprezentativă a ritului liturgic antiohian. În Asia Mică și în Grecia ea a dat naștere Liturghiilor mai noi, a Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Ioan Gură de Aur, Liturghiile bizantine, care i-au luat curând locul. În Ierusalim era încă în întrebuințare în secolul al IX-lea, iar în restul Orientului ortodox s-a menținut până prin secolul al XII-lea, după care a fost înlocuită definitiv cu Liturghiile bizantine.

Mai nou, Liturghia Sfântului Apostol Iacov se săvârșește în Patriarhia Ierusalimului și în Biserica Ortodoxă a Greciei, în general de două ori pe an, în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iacov (23 octombrie) și, respectiv, în prima Duminică după Nașterea Domnului, când sunt prăznuiți mai mulți strămoși după trup ai Mântuitorului Iisus Hristos, printre care și Sfântul Iacov.

În Eparhia Oradiei, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, anul acesta este al patrulea an consecutiv de când se săvârșește Liturghia Sfântului Iacov, în ziua de 23 octombrie, în paraclisul așezat sub ocrotirea Sfântului Apostol Iacov de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

În prezent, Paraclisul „Sfântul Apostol Iacov” servește drept locaș de rugăciune pentru elevii din ciclurile primar și gimnazial ale Liceului, pentru care, în fiecare zi de vineri, se săvârșește aici Sfânta Liturghie. De asemenea, Sfânta Liturghie se săvârșește în acest Paraclis și în duminici și sărbători, pentru elevii liceului, pentru părinții acestora și pentru cadrele didactice.

Comentarii Facebook


Știri recente