Hramul Paraclisului bucureștean „Sfântul Grigorie Palama”

Biserica Ortodoxă l-a prăznuit sâmbăta aceasta,14 noiembrie 2015, pe Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. Cu acest prilej, Paraclisul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi-a sărbătorit ocrotitorul, după cum informează TRINITAS TV.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la această sărbătoare a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie de hram împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În sobor s-au numărat și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București.

Dumnezeu Se comunică oamenilor prin energiile Sale necreate

În cuvântul de învățătură, rostit după citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a reamintit aspecte din viața pilduitoare a acestui mare sfânt din secolul al XIV-lea.

„Sfântul Grigorie Palama, care era la Tesalonic, s-a simţit obligat să-i apere pe părinţii athoniţi şi pe toţi practicanţii rugăciunii neîncetate. Astfel, el a scris mai multe lucrări în care a arătat că este posibil ca omul înduhovnicit să vadă această lumină necreată a Taborului pentru că Dumnezeu într-adevăr în natura, în esenţa sa rămâne inaccesibil omului, mai presus de minte, de orice simţire omenească, într-o transcendenţă absolută. Se comunică totuşi, Se descoperă oamenilor prin lucrările şi prin energiile Sale necreate. În anul 1347, după o perioadă de persecuţie, Sfântul Grigorie Palama este ales Arhiepiscop al Tesalonicului şi păstoreşte Biserica de aici până la moartea sa survenită în anul 1359. Avea vârsta de 63 de ani. La numai 9 ani Biserica îl trece în rândul sfinţilor cu ziua de pomenire 14 noiembrie, ziua în care el s-a născut pentru Împărăţia Cerurilor trecând la viaţa veşnică”, a spus Preasfinţia Sa.

Ca și anul trecut, la slujbă au luat parte și oaspeți din Bulgaria. Răspunsurile liturgice au fost date atât de grupul psaltic bucureștean Nectarie Protopsaltul, cât și de grupul bizantin Sfântul Apostol Erm al Mitropoliei de Plovdiv.

Lucrarea sfântă a rugăciunii inimii

La final, ierarhul a săvârșit slujba parastasului pentru slujitoriiși ctitorii trecuţi la Domnul.

De asemenea, i-a felicitat pe credincioși pentru răbdarea și râvna lor.

„Mulţumim părinţilor pentru invitaţia adresată Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a făcut posibilă prezenţa mea aici şi mulţumesc pentru căldura cu care m-au înconjurat la Sfânta Liturghie. Vă mulţumim dumneavoastră pentru răbdare şi pentru prezenţa numeroasă. Dumnezeu să vă dăruiască bucurie, să vă răsplătească osteneala de a sta atâtea ore aici în picioare, iar Sfântul Grigorie Palama să vă înveţe în taina inimii dumneavoastră această lucrare sfântă a rugăciunii inimii, să vă învrednicească de vederea luminii celei netrecătoare a Taborului”, a mai precizat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.

Anul acesta, Paraclisul Universităţii Politehnica a primit două odoare sfinte: un fragmentdin moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Palama și o copie în mărime naturală a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic-ascultătoare de la Sfânta Mănăstire Dohiariu din Sfântul Munte Athos, care a fost purtată în procesiune ieri seară.

Biserica Sfântul Grigorie Palama este paraclisul Universităţii Politehnica din Capitală din anul 1998. Lăcaşul de cult a fost sfinţit în anul 1999 de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I şi de Patriarhul Teoctist. De atunci, locașul a fost o prezență permanentă în viața tinerilor.

Comentarii Facebook


Știri recente