Hramul mănăstirii Sfânta Ana

Sâmbătă, 25 iulie, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Adormirea Sfintei Ana, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, va oficia slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, care îşi serbează hramul. Alături de Părintele Mitropolit se vor afla alți trei ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului și Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

La strană, răspunsurile vor fi date de către Grupul psaltic „Sfântul Nicodim” de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin, după cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu.

Sfântul lăcaş a fost ctitorit de ziaristul interbelic Pamfil Şeicaru, potrivit făgăduinţei făcute în timpul primului Război Mondial.

Aşezământul monahal a fost construit între 1936 şi 1939. În decembrie 1990, mănăstirea a fost sfinţită de episcopul Damaschin Severineanul, vicar al Mitropoliei Olteniei. Complexul monahal iniţial a fost alcătuit dintr-o biserică de lemn, cu elemente de stil tradiţional românesc şi chilii pe ambele părţi, ansamblul având forma literei „U”. În ultimul deceniu, a mai fost construită clopotniţa cu un altar de vară şi un fost bloc de alimentaţie publică în care funcţionează actualmente Muzeul memorial Pamfil Şeicaru, biblioteca, trapeza şi un atelier de croitorie.

Comentarii Facebook


Știri recente