Hramul Mănăstirii Românești

Mai multe așezăminte monahale și biserici din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei își vor prăznui duminica aceasta ocrotitorul, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Între acestea se numără și mănăstirea Românești.

Hramul Mănăstirii Românești

Credincioșii timișeni, și nu numai, sunt invitați să participe de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, la hramul Mănăstirii Românești, din județul Timiș. Slujbele religioase vor începe aici încă din ajunul sărbătorii, prin oficierea Vecerniei Mari cu Litie, și vor continua cu Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de slujitori de la mai multe parohii și mănăstiri din eparhie, potrivit mitropolia-banatului.ro. În fiecare an, credincioși din satele învecinate mănăstirii, din parohiile de pe raza Protopopiatului Făget, precum și din întreg județul, trec pragul așezământului monahal pentru a înălța rugăciuni Bunului Dumnezeu și pentru a mulțumi Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul pentru ajutorul și mijlocirea sa înaintea Mântuitorului Hristos.

Ctitoria patriarhului Miron Cristea

Mănăstirea Românești, din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei, se află la poalele Munților Poiana Ruscă, la un kilometru de drumul ce leagă localitățile Românești și Tomești. Mănăstirea mai este numită de credincioșii bănățeni și „Balta Caldă”, deoarece în incinta ei se află un izvor cu apă semitermală, cu o temperatură constantă de 18°C, dar și „Izvorul lui Miron”, aceasta fiind ctitoria patriarhului Miron Cristea.

În anul 1910, patriarhul Miron Cristea, pe atunci episcop al Caransebeșului, a făcut o vizită canonică în parohiile din aceste locuri și, uimit de frumusețea peisajului, a hotărât zidirea unei mănăstiri. În anul 1912 a fost pusă temelia bisericii, însă, din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, precum și datorită greutăților ce au urmat, acestea au fost finalizate abia în anul 1929, prin grija și stăruința preotului Teodor Băianțu. Târnosirea sfântului lăcaș de cult monahal a avut loc în anul 1931.

Comentarii Facebook


Știri recente