Hramul mănăstirii Lainici | Două secole de la sfinţirea lăcaşului de cult

Lainici 1

Maica Domnului a fost cinstită în lavra Sfântului Irodion de la Lainici de sute de pelerini veniţi din Oltenia, dar şi de peste munţi, îndeosebi din judeţul Hunedoara, pentru a sărbători hramul bisericii vechi construită la începutul secolului al XIX-lea. Sărbătoarea a avut conotaţii speciale deoarece anul acesta se împlinesc două secole de la sfinţirea bisericii, aşa cum reiese din pisania aşezată la intrarea în sfântul locaş.

Cu prilejul sărbătorii Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Olteniei care i-a binecuvântat pe cei prezenţi şi le-a adresat un cuvânt de învăţătură legat de semnificaţia praznicului împărătesc.

 „Maica Domnului a fost adusă la templu spre a deveni vas ales al Împărăţiei cereşti”

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Olteniei a subliniat semnificaţia duhovnicească a momentului Intrării în Biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Acum se împlineşte voia lui Dumnezeu, aşa cum spunem în cântările dedicate praznicului, căci Fecioara cea luminată în templu se aduce spre a vesti omenirii venirea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos. Maica Domnului a fost adusă de mică în templu pentru a se hrăni cu cele cereşti şi a deveni vas ales al Împărăţiei lui Dumnezeu, Fecioară preacurată pe care Împăratul ceresc a ales-o pentru a naşte pe Fiul Său şi Mântuitorul nostru. Aşadar, prin aducerea la templu, Maica Domnului şi-a păstrat sufletul şi trupul curate, devenind locaş al Preasfintei Treimi înainte de întruparea Fiului.

Să cinstim cu toată evlavia momentul intrării în templu a Maicii Domnului, pentru că aici s-a pregătit, s-a format, a trăit experienţa pogorârii Duhului Sfânt, a vorbirii cu îngerii, agonisind astfel dumnezeirea de care avea nevoie pentru a-L primi pe Fiul lui Dumnezeu şi a deveni cu adevărat Maica Vieţii. Ştim că viaţă s-a numit şi Eva, dar prin neascultare ea a adus omenirii moartea, pe când Maica Domnului, ascultând permanent de glasul lui Dumnezeu, vrăjmaşul diavol nu a mai putut introduce în sufletul ei otrava păcatului, devenind cu adevărat viaţă, rai cuvântător, templul cel binecuvântat în care Dumnezeu s-a făcut om, a spus IPS Irineu.

Lăcaşul de cult este un loc important de pelerinaj al românilor din toată ţara şi a fost construit între anii 1812 şi 1817. Dispune de o valoroasă colecţie de artă, ce conţine icoane şi obiecte de cult.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Comentarii Facebook


Știri recente