Hramul Mănăstirii Jiana

Sute de credincioși mehedințeni s-au învrednicit de alese bucurii duhovnicești în ziua prăznuirii Sf. Mucenic Iuliu Veteranul. Acest mare sfânt al poporului român ocrotește mănăstirea Jiana din zona de câmpie a județului Mehedinți, fiind al patrulea an în care așezământul monahal își cinstește patronul spiritual.

Alături de pelerinii sosiți chiar și de peste hotare pentru a lua parte la sărbătoarea din Câmpia Blahniței, s-a aflat și Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim.

„Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie de hram la altarul de vară, amenajat înaintea bisericii mănăstirii Jiana. Împreună cu Părintele Episcop, un sobor însemnat de preoți și diaconi au întregit alaiul clerical, rugându-se preț de câteva ceasuri în cadrul ceremoniei euharistice. Răspunsurile liturgice au fost asigurate de grupul psaltic „Sf. Nicodim” de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin”, după cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu.

În încheierea slujbei, soborul de preoți a oficiat slujba litiei mici pentru ctitorii și binefăcătorii așezământului monastic, trecuți la Domnul.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Nicodim a așezat la inimile credincioșilor prezenți îndemnul ducerii unei vieți pline de sfințenie, urmând faptelor sfinților, casnici bineplăcuți ai lui Dumnezeu.

Părintele stareț Augustin Dragomir a mulțumit ierarhului pentru arhiereasca binecuvântare, adresând și celor de față cuvânt de gratitudine pentru dragostea arătată, pentru participarea numeroasă la slujba de hram și pentru ajutorul și sprijinul primit în vederea susținerii lucrărilor de la sfânta mănăstire, aflate în curs de desfășurare.

Totodată, Părintele Augustin a ținut și o frumoasă predică, arătând credincioșilor că atât originea fiecărui suflet, cât și destinația sa finală este Împărăția lui Dumnezeu, în familiaritatea sfinților, a lui Iisus Hristos înomenit și a Sfintei Treimi.

Prin purtarea de grijă a părintelui stareț, toți cei prezenți au luat parte la o binecuvântată agapă frățească, organizată cu implicarea câtorva familii de credincioși, printre care amintim și familia profesoarei Tania Pleniceanu, numărată între ctitorii principali ai mănăstirii.

Această familie de buni creștini a donat mănăstirii Jiana cinci hectare de teren, în memoria celor dragi, trecuți în veșnicie, oferindu-și ajutorul și sprijinul material ori de câte ori au loc evenimente duhovnicești importante.

Comentarii Facebook


Știri recente