Hramul Mănăstirii Calapodești din județul Bacău

Mănăstirea Calapodești din județul Bacău a îmbrăcat, ieri, 10 ianuarie 2013, straie de sărbătoare, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Antipa. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți, în prezența a numeroși credincioși. Biserica acestei așezări monahale se află în construcție, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești a fost sărbătorit ieri de preoți din mai multe părți ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului la Mănăstirea Calapodești, aflată în comuna Dealu Morii, județul Bacău. Deși temperaturile au fost scăzute, numărul credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie a fost foarte mare. Delegatul Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost arhim. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. La finalul slujbei, arhim. Pimen Costea a transmis binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, îndemnând la păstrarea duhului în rugăciune și a credinței strămoșești. „Sfântul Antipa a primit de la părinții lui o educație aleasă, bazată pe credința în Dumnezeu. În zilele noastre, familia creștină trebuie să pună în centrul vieții sale pe Hristos, ca model desăvârșit al omului. Astfel, educația creștină a copiilor în familii va avea o moralitate pe măsură. Dacă nu vom pune pe Hristos în centrul vieții familiale, educația copiilor noștri nu-și va atinge scopul. Mântuitorul este izvorul tuturor bunătăților, și de aceea, împreună cu El, vom reuși să trecem peste toate”, a spus arhim. Pimen Costea.

Biserica Sfântului Antipa, „o adevărată operă de artă”

Preoții slujitori care au format soborul la acest moment de sărbătoare au provenit din protopopiatele Sascut și Moinești. O parte din preoții ce formează corala Protopopiatului Moinești au intonat câteva imne religioase. Deși drumul până la mănăstire este anevoios din cauza nămeților, oamenii au fost chemați de duhul Sfântului Antipa să se roage în ziua în care a ajuns în împărăția cerurilor. „Duhul Sfântului Antipa ne-a chemat pe toți în rugăciune. Am simțit prezența Sfântului Antipa între noi și faptul că se roagă din ceruri pentru noi. Inimile celor prezenți au fost concentrate în direcția preaslăvirii lui Dumnezeu și a cinstirii Sfântului Antipa. Sfântul Antipa este singurul sfânt din ținutul Bacăului, iar acest lucru ne face să fim mai apropiați unii de alții. Cunoscând viața Sfântului Antipa, în timpul căreia a înfruntat multe greutăți, trecem mai ușor peste obstacolele vieții”, a relatat pr. Ioan Negoiță, protopop al Protopopiatului Sascut. În prezent, Biserica cu hramurile „Sfântul Antipa” și „Toți Sfinții Români” de la Calapodești se află în stadiul de construcție. Anul trecut, sfântul lăcaș a fost acoperit cu tablă de cupru, urmând ca în primăvara acestui an să se monteze tâmplăria, iar apoi să se execute tencuielile interioare și exterioare. „Noua biserică a Mănăstirii Calapodești este o adevărată operă de artă. Sfântul Antipa merită acest sfânt lăcaș. Protos. Pahomie Parfene, starețul Mănăstirii Calapodești, mai are mult de lucru, iar obștea este mică. Nădăjduim că Dumnezeu va avea grijă ca lucrările bisericii Sfântului Antipa să fie duse la bun sfârșit”, a remarcat pr. protopop Ioan Negoiță.

Apel la solidaritate

Mănăstirea Calapodești dispune de fonduri limitate atât pentru funcționarea în sine, cât mai ales pentru continuarea lucrărilor de construcție. Persoanele care doresc să sprijine continuarea lucrărilor pot face donații în următoarele două conturi, deschise la Banca Italo-Romena, filiala Bacău, pe numele Mănăstirea Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești: RO29 BITR BC1RON 036 702 CC01 (în lei), RO45 BITR BC1EUR 036 702 CC01 (în euro), SWIFT: BITR ROB UXXX, COD FISCAL: 138 643 00.

Comentarii Facebook


Știri recente