Hramul Mănăstirii Bic din Episcopia Sălajului

Mănăstirea Bic din Episcopia Sălajului și-a prăznuit joi, 29 august 2013, ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Acest moment a fost cu atât mai ales cu cât obște mănăstirii s-a bucurat de prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și a Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în altarul de vară al mănăstirii, cei doi ierarhi fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, după cum a precizat Arhid. Adrian Onica.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a ținut numeroșilor credincioși un cuvânt de învățătură intitulat „Vrăjmașul de moarte al familiei este depravarea”. Vorbind despre perioada în care a trăit Sfântul Ioan Botezătorul, Înaltpreasfinția sa a arătat să într-o lume necreștină în care morala lipsea erau de înțeles aceste păcate ca desfrânarea, incestul, avortul și alte păcate de acest fel: „Dar oare după 2000 de ani de creștinism oare acestea își mai au locul? Toate aceste păcate duc la prăbușirea familiei nu numai din punct de vedere spiritual ci și din punct de vedere al vieții noastre sociale. Familia este forma socială de bază întemeiată prin căsătorie constând din soț, soție și copii. Dar vrăjmașul de moarte al familiei este depravarea. În toate veacurile au existat păcate, dar parcă veacul nostru este mai pecetluit de erotism decât orice alt veac. Familia este comuniunea de iubire ce se realizează prin Taina Cununiei. Familia a fost întemeiată de Dumnezeu în rai. La fel, când Mântuitorul era pe pământ, prima minune a făcut-o la nunta din Cana Galileii, ridicând însoțirea dintre bărbat și femeie la rang de taină. Unirea dintre bărbat și femeie se raportează la unirea dintre Hristos și Biserică (Efeseni 5:32). Dacă această taină este mare, dacă familia este forma socială de bază, atunci când se prăbușește familia suferim cu toții. Divorțurile s-au triplat în ultimii ani și aceasta se datorează multelor păcate care domnesc în lume. Acestea erodează temelia familiei creștine. Pe lângă desfrâul și incestul amintite în Evanghelia de astăzi, putem enumera și alte păcate care erodează temelia familiei cum ar fi unirile consensuale, căsătoriile de probă sau căsătoriile între persoanele de același sex. Toate aceste păcate sunt stimulate și de o situație specială în care trăim noi: niciodată nu au emigrat atât de mulți dintre semenii noștrii din cauza sărăciei. Prin faptul că un soț merge să lucreze în afara țării, premizele ca familiile să se destrame sunt gata. Familiile de tineri de astăzi vor rămânea puternice dacă soții vor avea o viață religioasă, pentru că Hristos este cel care întemeiază Taina Căsătoriei, dar El este și cel care dă putere ca familia să-și atingă scopul ei: comuniunea dintre cei doi soți, dragostea, nașterea de prunci, creșterea acestora în frică de Dumnezeu și mântuirea tuturor”.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Petroniu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru faptul că a binevoit a fi împreună cu credincioșii din Episcopia Sălajului la acestă mare sărbătoare.

De asemenea, Preasfinția sa a amintit că în urmă cu șapte ani a fost prezent la slujbă la această mănăstire și Înaltpreasfințitul Părinte Bartolomeu, care doar de câteva luni era mitropolit.

Preasfințitul Părinte Petroniu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei spunând că prin prezența Înaltpreasfinției Sale dă curaj obștii monahale mici și tinere de la Mănăstirea Bic.

Înființată în anul 1994, prin neîntrerupta grijă a maicii starețe Marina Lupou și a maicilor din obștea mănăstirii, Mănăstirea Bic are în grijă un centru pentru îngrijire a persoanelor vârstnice sunt asistați 23 de bătrâni. De asemenea, mănăstirea are și o școală unde sunt școlarizați și cazați 20 de copii proveniți din familii cu risc social din întreg județul Sălaj.

Comentarii Facebook


Știri recente