Hramul Bisericii ortodoxe românești din Cenadul Unguresc. PS Siluan prezent la eveniment

Biserica ortodoxă românească din Cenadul Unguresc și-a sărbătorit în data de 27 mai 2017, hramul. Cu acest prilej, o delegație a Episcopiei Caransebeșului, condusă de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a fost prezentă la eveniment.

Sărbătoarea hramului a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în Biserica Înălțarea Domnului. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Din soborul slujitor au făcut parte clerici din Biserica Ortodoxă Maghiară, dar și din Biserica Ortodoxă Sârbă din Ungaria. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului.

La slujbă au participat reprezentanți ai autorităților locale, precum și un număr mare de credincioși. La final, părintele Chiril Totharco de la Parohia Mișcolț din cadrul Bisericii Ortodoxe Maghiare, a oferit părintelui paroh Aurel Becan o icoană, notează site-ul oficial al Eparhiei.

În continuare, la Căminul Cultural din localitate a fost vernisată o expoziție de fotografii ale unor familii de români ce au trăit în Cenadul Unguresc. Proiectul a fost demarat în urmă cu 2 ani. Expoziția a fost prezentată de Magdalena Unc, vicepreședintele Autoguvernării Românești locale din Cenadul Unguresc.

În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Siluan a mulțumit pentru prezență oaspeților din Episcopia Caransebeșului.

Mulțumim Preasfințitului Părinte Lucian al Caransebeșului care, deși nu a putut să fie personal împreună cu noi din binecuvântate pricini, totuși ne-a făcut mare bucurie prin preoții slujitori și vicarul acestei episcopii și prin corul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului, care cu adevărat ne-a încântat și bucurat sufletele, a spus Preasfinția Sa.


În localitatea Cenadul Unguresc, comunitatea ortodoxă a fost formată atât din credincioși ortodocși români, cât și sârbi. La început ei au participat la slujbe în același locaș de cult, o biserică de pământ.

În anul 1808 a fost construit actualul locaș de cult din zid, cu hramul Înălțarea Domnului, în care au continuat să se roage împreună românii și sârbii ortodocși, până în anul 1880, când a fost construită și o biserică ortodoxă sârbească, în apropierea celei românești.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…