Hramul bisericii „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Gherla, cu oaspeţi din Ungaria

Hramul din anul acesta al bisericii ortodoxe româneşti din Gherla, închinate „Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, a constituit un prilej de bucurie şi de comuniune frăţească românească dincolo de graniţe.

Răspunzând invitaţiei adresate de Preotul Paroh Vasile Ciciovan şi având binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, cu prilejul hramului de la această biserică (21 noiembrie 2014) a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi, din Ungaria şi România, între care s-au numărat Părintele Origen Sabău, Consilierul Cultural al Episcopiei din Ungaria şi Părintele Paul Iulian Isip, Protopopul de Gherla, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La eveniment au participat mai multe oficialităţi locale, între care îi menţionăm pe Domnul Sabo Marius Calin, Primarul Gherlei şi pe Domnul Viceprimar Ioan Neselan, Domnul Ovidiu Todea, conducătorul Ansamblului Folcloric „Valea Şomeşului”, un grup numeros de tineri dansatori, băieţi şi fete, membri ai aceluiaşi ansamblu, îmbrăcaţi în frumoase costume populare româneşti, conducători ai unor instituţii de învăţământ din localitate şi foarte mulţi credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul parohiei.

La momentul potrivit, Ierarhul a împărtăşit cu Sfintele Taine mulţi copii şi credincioşi, care au arătat şi în felul aceasta, ataşamentul lor pentru Sfânta Biserică, dar şi grija preotului paroh pentru viaţa duhovnicească a credincioşilor săi şi în special pentru generaţia tânără.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Siluan a vorbit despre Praznicul Împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului, care ne relevă atât rolul deosebit al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în istoria mântuirii, deoarece la plinirea vremii ea s-a făcut Maica după Trup a Mântuitorului Iisus Hristos, iar prin mijlocirea ei puternică şi neîncetată pentru neamul omenesc şi mai ales pentru cei care o iubesc şi îi cer ajutorul ea se arată cu adevărat ca o Maică a noastră, a tuturor şi în acelaşi timp a subliniat rolul extrem de important al familiei creştine în viaţa societăţii din toate vremurile şi al educaţiei creştine în viaţa tinerilor. Totodată, Ierarhul a apreciat frumuseţea locaşului de cult şi a adus mulţumire Preotului Paroh pentru invitaţia adresată, dar şi reprezentanţilor Ansamblului Folcloric „Valea Someşului” pentru faptul că nu cu mult timp înainte, la finele lunii septembrie (30 septembrie 2014) aceştia au fost principalii realizatori ai programelor artistice prezentate în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului de păstrare şi promovare a tradiţiilor populare româneşti, intitulat „La obârşii, la izvor” ce a avut loc la Giula, în organizarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Prin cele două evenimente menţionate, festivalul din Ungaria şi hramul de la Gherla, între cele două localităţi şi comunităţile româneşti pe care le găzduiesc ele s-au stabilit frumoase şi emoţionante legături, frăţeşti şi româneşti.

Cuvinte de mulţumire pentru sărbătoarea hramului au fost adresate Ierarhului şi oaspeţilor din Ungaria de către Părintele Protopop Paul Iulian Isip şi Părintele Paroh Vasile Ciciovan.

La finalul acestei sărbători, toţi cei prezenţi la slujbă au fost invitaţi la o agapă frăţească, oferită din partea parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente