Hramul Bisericii domnești Sfântul Antonie – Curtea Veche: PS Ieronim a oficiat Sfânta Liturghie (VIDEO)

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat miercuri Sfânta Liturghie în Biserica domnească de la Curtea Veche, paraclis patriarhal, cu prilejul sărbătorii ocrotitorului acestui lăcaş de cult, Sfântul Cuvios Antonie Cel Mare.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

În predica rostită, PS Ieronim a evidențiat faptul că textul evanghelic citit, în care sunt prezentate Fericirile (Luca 6: 17-23), „se împlinește în sărbătoarea de astăzi”. Ierarhul a spus despre Sfântul Antonie că este „un sfânt atât de mult iubit, pe cât de mare a fost și sfințenia sa, nevoința sa și harul lui Dumnezeu care s-a pogorât asupra lui”.

Preasfinția Sa a spus că textul evanghelic reprezintă o chemare a Mântuitorului la viață curată, sfințenie, bunătate, o chemare la dragoste și îngăduință între oameni”.

„Pentru a împlini această chemare este nevoie de o luptă neîncetată și de o strădanie necurmată, așa cum vedem în viața Cuviosului Antonie”, a continuat ierarhul.

PS Ieronim Sinaitul a comparat asprimea nevoinței Sfântului Antonie cu cea a Sfântului Ioan Botezătorul și a explicat de ce Sfântul Antonie, și în general monahii, se retrag din lume:

„Sfântul Antonie s-a separat din lume, nu pentru că ar fi detestat-o ci ca să se roage pentru ea, ca să se liniștească de influențele nefaste pe care le poate aduce viața cotidiană asupra unui om care dorește să se roage în liniște, să mediteze, să experimenteze virtuțile”.

„În mijlocul lumii este mai greu. De aceea au existat persoane care au dorit să se retragă din zgomotul și din ispitele lumii încă din Vechiul Testament”, a precizat ierarhul amintind de instituția nazireatului.

În acest context, PS Ieronim l-a menționat și pe Sfântul Proroc Ilie – „chip al călugărilor de mai târziu.

Sfântul Antonie cel Mare este cinstit la Biserica Domnească "Curtea Veche" din București. Sfânta Liturghie este oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, iar răspunsurile la strană sunt date de Grupul Psaltic #Tronos. În acest an, la hramul Bisericii se află pentru prima dată moaștele Sfântului Antonie.

Posted by TRINITAS TV on 17 Ianuarie 2018

În continuare, ierarhul a vorbit despre faptul că toți drepții Vechiului Testament au lucrat la idealul de a-l prezenta lumii pe Mântuitorul Hristos atât prin cuvânt cât și prin viața desăvârșită.

„Acest ideal al Sfântului Ilie, al Sfântului Ioan Botezătorul și al drepților din Vechiul Testament a rămas pe mai departe ca o moștenire spirituală în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos (…) Cu toate că primele trei veacuri au fost marcate de circa douăsprezece persecuții în care foarte mulți creștini au căpătat cununa muceniciei, acest ideal s-a manifestat mai departe”, a adăugat PS Ieronim.

„Dorința unor creștini de a trăi o viață mai sporită, mai înaltă din punct de vedere duhovnicesc s-a manifestat în ceea ce s-a numit martirajul alb, dedicarea pentru Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.

Între acești creștini, ierarhul i-am amintit pe primii anahoreți din Palestina, apoi pe creștinii îmbunătățiți care „locuiau pe lângă satele și orașele” din Egipt, categorie din care a făcut parte și Sfântul Antonie cel Mare.

„Prin caracterul său, Antonie iubea foarte mult să fie retras, să nu se amestece în adunările pline de veselie, de cântări și de posibile prilejuri de scădere sufletească, el iubind mai mult cercetarea Scripturilor, iubind să meargă la biserică cu părinții și cu sora sa și urmând îndrumările creștine”, a spus ierarhul.

În continuare, Preasfinția Sa a expus viața Marelui Cuvios serbat și a adresat credincioșilor mai multe îndemnuri.

„Să petrecem această luptă duhovnicească la care ne îndeamnă Sfântul Antonie prin viața sa exemplară!” a spus la final PS Ieronim Sinaitul.

Biserica domnească adăpostește din 4 iulie 2017 un fragment din moaștele ocrotitorului ei spiritual. Acestea au fost aduse de la o biserică din Franța, de lângă Grenoble de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Numeroși credincioși bucureșteni au adus cinstire sfintelor moaște încă din ajunul hramului.

Marți seară a avut loc tradiționala procesiune cu icoana Sfântului Antonie de la Biserica actuală până la locul unde a fost vechea Biserică: Sfântul Anton – Pușcărie. Totodată au fost purtată în procesiune pentru prima dată și racla cu moaștele ocrotitorului spiritual.

Pe locul fostului lăcaș de cult a fost oficiată slujba Acatistului Sfântului Antonie cel Mare.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente