Hramul bisericii bucureștene Sfântul Stelian – Lucaci

La 26 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Stelian Paflagonul. Biserica Parohiei „Lucaci” din București, unde se află un fragment din moaștele Cuviosului, își va sărbători hramul. În ziua hramului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

La biserica Parohiei „Lucaci” sărbătoarea a început încă de luni seară, printr-o procesiune cu moaștele Sfântului Stelian. Zeci de credincioși bucureșteni au participat in seara aceasta, la procesiunea cu Moaștele Sfântului Stelian Paflagonul de la Biserica Lucaci. O parte din moaștele Sfântului sărbătorit mâine de Biserica Ortodoxă, sunt adăpostite de locașul din centrul Capitalei. Racla cu sfintele moaște a fost, deja, așezată spre închinare credincioșilor, în afara bisericii.

În seara aceasta, la 25 noiembrie 2013, se oficiază slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Stelian, cunoscut și ca ocrotitor al copiilor și al familiei.

„Suntem în al treilea an de când organizăm această procesiune pe străzile din cea mai mare parte a parohiei noastre. Procesiunea durează aproximativ o oră, cu cântări de obște, cântări duhovnicești, cu rostire de ectenii, așa cum se obișnuiește la orice împrejurare de genul acesta și cu rostire de icoase și condace din Acatistul Sfântului Stelian, terminând cu rugăciunea de la sfârșitul acatistului. Mâine Sfânta Liturghie va fi oficiată, din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal” după cum a precizat părintele consilier patriarhal Florin Șerbănescu, parohul Bisericii Lucaci din Capitală.

Sfântul Stelian a trăit in urmă cu 1.300 de ani în provincia Paflagonia din Asia Mica, teritoriul Turciei de astăzi.

După moartea părinților și a fraților săi, se retrage într-o mânăstire din această provincie. Viața sa de rugăciune l-a învrednicit de darul facerii de minuni, pe care l-a folosit mai ales în vindecarea copiilor chinuiți de diferite boli a mai spus părintele paroh pentru Radio TRINITAS : „El a vindecat prin rugăciunile sale copiii din Țara Paflagoniei acum peste 1300 de ani de o molimă foarte virulentă care omora mai ales copiii de vârstă mică. El a intrat chiar din timpul vieții sale în conștiința creștinătății ca ocrotitor al copiilor și al familiei”.

Biserica „Sfântul Stelian” – Lucaci a fost construită în 1736 și îl mai are ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae.

Comentarii Facebook


Știri recente