Hramul Bisericii bucureștene Domnița Bălașa. PF Daniel a sfințit catapeteasma locașului de cult

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a slujit astăzi în Biserica Domnița Bălașa din București, Paraclis patriarhal, cu prilejul hramului.

În Joia Înălțării Domnului, 25 mai 2017, Patriarhul Daniel a resfințit catapeteasma, tronul arhieresc și Sfânta Cruce din Altarul bisericii, în urma lucrărilor de restaurare care au fost efectuate.

Preafericirea Sa a oferit lăcașului de cult o icoană cu un fragment din moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu.

Din soborul slujitor au făcut parte: Arhimandriții Paisie Teodorescu, vicar patriarhal și Ciprian Grădinaru, duhovnic la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Pr. Ștefan Ababei, parohul comunității și Consilier patriarhal coordonator în cadrul Sectorului Stavropighii patriarhale și centre sociale, și alți clerici.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Parohiei Înălțarea DomnuluiDomnița Bălașa.

În cuvântul rostit, Patriarhul României a vorbit despre importanța Înălțării Domnului în viața creștinilor și despre cinstirea eroilor neamului.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul României împreună cu soborul slujitor a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului.

La final, Întâistătătorul Bisericii noastre a acordat distincții pictorilor bisericești care s-au ocupat de restaurarea catapetesmei ce a fost resfințită și de alte lucrări de înfrumusețare la acest sfânt locaș.

Ordinul Maria Brâncoveanu a fost acordat post mortem Doamnei Teodora Ianculescu – Spătaru, cunoscut pictor şi expert restaurator de monumente istorice şi bisericeşti.  Aceeași distincție i-a fost oferită Doamnei Dana Postolache, pictor restaurator. De asemenea, pictorul Darida Ion a fost decorat cu Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni.


Actuala Biserică Domniţa Bălaşa a fost ridicată în anul 1885, în stil bizantin, dar cu multe elemente occidentale, în special vitraliile cu stemele Brâncovenilor şi ale Ţării Româneşti, cu mici ancadramente gotice şi statuile funerare din interior.

Catapeteasma Bisericii bucureștene Domnița Bălașa este o adevărată operă de artă, o dantelărie în lemn, lucrată de sculptorii Petre şi Mihail Babici în secolul al nouăsprezecelea.

Osemintele Domniţei Bălaşa, ctitorul primului locaș de cult construit în aceste locuri, se află în interiorul bisericii, într-un ansamblu numit Întristarea, realizat de sculptorul Ion Georgescu.

© basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…