Hram la Mănăstirea Piatra Craiului. IPS Andrei: Sfântul Ioan Iacob este model de purtare a crucii

Singura mănăstire din Ahiepiscopia Clujului ocrotită de Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul, aflată în localitatea Piatra Craiului, și-a serbat  vineri, 05 august 2016, ocrotitorul. Cu această ocazie, obștea așezământului monahal s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și a Preasfințitul Timotei, Episcopului Spaniei și Portugaliei, informează Radio Renaşterea.

În ajunul sărbătorii, Slujba Privegherii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Alături de Ierarh au slujit şi: Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhim. Dumitru Cobzaru și de Consilierul pe probleme de misiune și protocol, Arhid. Claudiu Grama.

Vineri, în ziua hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Timotei au oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară din curtea așezământului monahal, înconjurați de un numeros sobor de preoți din localitățile învecinate, protopopi, dar și de stareți și duhovnici ai Mănăstirilor din Eparhia Clujului.

În cuvântul de învățătură, intitulat Purtarea nevoinței ca și cruce, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a vorbit credincioșilor veniți de prin satele vecine la hramul mănăstirii despre pilda pe care Sfântul Ioan Iacob ne-o dă și anume urmarea Lui Hristos:

Chemarea Domnului Iisus Hristos, pe care ați auzit-o în Sfânta Evanghelie citită astăzi, el a luat-o în mod absolut: cel ce voiește  să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Ne e drag să auzim acest cuvânt, dar ne este greu nouă, oamenilor moderni și comozi, obișnuiți cu toate facilitățile, să și facem ceea ce a făcut Sfântul Ioan. Sfântul Ioan Iacob este model absolut pentru noi, este model de purtare a crucii pentru că e dovadă de putere, tărie și nevoință, pe care un călugăr absolut și le asumă. Părintele Dumitru Stăniloae zicea că monahul este luptătorul cel mai hotărât în slujba Duhului, este cavalerul eminent al spiritului. El este omul ce se transcende necontenit, ce se lansează deasupra graniței sale omenești, ce trăiește în contact real cu transcedența divină. În această luptă, în acest efort, în acest eroism de a înfrânge toate pornirile trupești, păcătoase, e nevoie de bărbăție. Bărbăție a avut și Sfântul Ioan Iacob. Bărbăția monahului, paradoxal, constă în asceză. Noi credem că suntem puternici, devenim tari pentru că le avem pe toate la îndemână. Ei, ascetul devine bărbat prin renunțare, prin asceză, pentru că asceza nu omoară firea ci o fortifică.

La invitația Înaltpreasfințitului Andrei le-a vorbit celor prezenți și Episcopul Spaniei și Portugaliei. Ierarhul le-a împărtășit amintirile sale despre începutul vieții monahale de la Piatra Craiului când, pentru două săptămâni, a viețuit aici, dar le-a vorbit și despre românii din diaspora:

În timpul Sfintei Liturghii am observat că am slujit șapte monahi din vechea obște a Mănăstirii de la Nicula, care acum suntem împrăștiați care pe unde. Așa cum ne-am împrăștiat noi de la Mănăstirea Nicula, așa s-au împrăștiat și românii prin toată lumea. Astfel, în diaspora, trăim aproximativ cinci milioane de români, majoritatea tineri. Foarte mulți se căsătoresc acolo, formează familii și aceste familii nasc mulți copii. Doar în Episcopia Spaniei și Portugaliei, anul trecut, am botezat șase mii de copii de-ai românilor. Biserica Ortodoxă are o importanță deosebită în diaspora și este chemată să poarte de grijă fiilor ei, care s-au împrăștiat în toată lumea. Doar în Mitropolia noastră, pe care o conduce Înaltpreasfințitul Iosif, avem peste cinci sute de parohii înființate, care funcționează în biserici catolice, în garaje sau în hale industriale. Nu este greu să purtăm de grijă celor de acolo, pentru că îl avem pe Dumnezeu alături de noi.

La final, starețul Mănăstirii de la Piatra Craiului, Protos. Antonie Flore, a mulțumit lui Dumnezeu pentru iubirea ce le-o arată monahilor și credincioșilor, ierarhilor pentru prezență, preoților dar și credincioșilor ce vin an de an la sărbătoarea mănăstirii.

EPDH-31.07.2016-Tarnosire-Sibiselu-Nou-260

 

Comentarii Facebook


Știri recente