Hram la Mănăstirea Arnota. IPS Varsanufie a slujit în Paraclisul ocrotit de Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan

Duminică, în ziua cinstirii Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan, IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisului Mănăstirii Arnota, al cărei nou ctitor a fost vrednicul de pomenire IPS Gherasim Cristea.

Paraclisul Mănăstirii de maici Arnota este așezat sub ocrotirile Sf. Prooroc Ilie și ale Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan.

În cuvântul rostit cu acest prilej, chiriarhul a amintit strădania IPS Gherasim care „din temelii a refăcut această mănăstire” și a evocat aspecte din viața Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan, „un mare pustnic care a trăit în secolul V, în părțile Tebaidei și apoi în Pustia Iordanului”:

„Sf. Gherasim ducea o viață de nevoință aspră: în Postul Mare, se retrăgea în adâncul pustiei, și ținea post negru, luând doar Sfânta Împărtășanie și nimic altceva. Strângându-se în jurul său o mulțime de ucenici, atrași de faima nevoinței lui și râvnitori la o viață monahală aspră, Sf. Gherasim a întemeiat în anul 460 o mănăstire în deșertul Iordanului”.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre „vederea luminii dumnezeiești ca rod al dreptei credințe și a dreptei făptuiri”, oferind ca exemplu de urmat pe Sf. Ier. Grigorie Palama.

„Sfântul Grigorie Palama a fost, cu siguranţă, nu doar cel mai reprezentativ teolog al Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea, ci mai ales, cel care a reuşit să sintetizeze în chip exemplar moştenirea duhovnicească lăsată de Părinţii Bisericii. Sfântul Grigorie Palama este un mare Părinte al Bisericii, care a împletit strâns tradiția isihastă a Bisericii noastre cu mărturisirea dreptei credințe”, a adăugat IPS Varsanufie.

Mai multe detalii puteți afla consultând site-ul oficial al Eparhiei.

Mănăstirea Arnota a fost ctitorită în perioada 1633-1636 de domnitorul Matei Basarab. În perioada 1954-1958 a fost consolidat întregul așezământ monahal și s-au introdus instalații de apa și încălzire. Din 1999 așezământul a fost transformat în mănăstire de maici la inițiativa IPS Gherasim al Râmnicului.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente