Hram, binecuvântare şi sfinţire la două biserici vrâncene

Locaşul de cult al Căminului de bătrâni „Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca“ din Parohia vrânceană Slobozia Ciorăşti a fost sfinţit duminică, 26 iulie 2015, primind hramul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, care a săvârşit, apoi, Sfânta Liturghie, alături de un sobor de slujitori, în altarul de vară din incintă. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“. La final, ierarhul a binecuvântat şi noul aşezământ pentru persoane vârstnice, a precizat Dragoș Olteanu.

„S-a binecuvântat şi s-a pus început bun unei lucrări, deopotrivă, liturgice şi social-filantropice. Aici, în acest aşezământ, sub oblăduirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon şi a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, prin lucrarea duhovnicească a părintelui Ştefan Argatu şi cu sprijinul altor oameni, buni creştini, voluntari, se va da consistenţă legăturii dintre Liturghie şi filantropie, adică Euharistie şi, apoi, slujire socială. Credinţa mărturisită în biserică trebuie confirmată prin fapte concrete, acelea de slujire sau îngrijire a unor oameni“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian.

Bucuria duhovnicească a sfintelor slujbe a fost sporită şi de numărul mare de credincioşi prezenţi la acest eveniment, care au avut ocazia să treacă prin altarul noului locaş sfinţit şi să se închine.

Biserica, în stil maramureşean, şi căminul de bătrâni au fost ridicate în perioada 2012-2015, la iniţiativa preotului Ştefan Argatu şi prin contribuţia financiară a credincioşilor din împrejurimi. Locaşul de rugăciune a fost dotat cu mobilier şi obiectele de cult necesare, fiind împodobit cu icoane pictate. Cele două edificii se află pe un teren concesionat parohiei de Primăria Slobozia Ciorăşti.

Luni, 27 iulie, Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon a fost cinstit, în mod deosebit, de cadrele medicale, angajaţii şi pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Focşani. Cu prilejul hramului capelei instituţiei medicale, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în altarul de vară din vecinătatea sfântului locaş. În continuare, s-a săvârşit şi un parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii spitalului, trecuţi la cele veşnice. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

„Vă mulţumim că aţi venit astăzi la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, ocrotitorul aşezământului medical de aici, şi vă dorim ca Dumnezeu să vă întărească în credinţă, să sporiţi în iubire unii faţă de alţii şi să-i urmaţi pe sfinţi, asemănându-vă lor. Felicităm pe domnul director şi tot personalul medical, pe care l-am simţit foarte apropiat de Sfânta Biserică. Fără îndoială, s-au străduit să împlinească ceea ce lipsea, pentru ca pacienţii, dar şi medicii, să aibă un loc de rugăciune şi de reculegere“, a menţionat Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.

După slujbă, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a mers în mijlocul bolnavilor din spital, pentru a-i binecuvânta şi a le oferi iconiţe şi pachete cu alimente.

Capela Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“ din Focşani a fost înfiinţată în anul 1996, prin strădania preotului Ion Gherman, fiind sfinţită 5 ani mai târziu.

Comentarii Facebook


Știri recente