HARTĂ | Catedrale Eparhiale care își serbează hramul în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscop de Mira Lichiei, mai multe catedrale din Patriarhia Română își sărbătoresc ocrotitorul:

Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae – Arhiepiscopia Râmnicului

Actuala biserică a fost ctitorită de Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului (15 septembrie 1850 – 11 aprilie 1868), între anii 1850-1856.

Ea a fost proiectată și construită de ucenicii Sfântului Calinic, care au zidit și bisericile Mănăstirilor Cernica, Pasărea şi Frăsinei, foarte asemănătoare între ele.

Dintre acești ucenici arhitecți, cel mai însemnat a fost meșterul Costache. La construirea acesteia a contribuit financiar și Barbu Dimitrie Știrbei, Domnul  Țării Românești.

45.109217,24.3611355

null

Catedrala Sfântul Nicolae – Arhiepiscopia Dunării de Jos

În catedrala din Galați se află spre închinare moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale altor mari sfinţi ai Bisericii (Sfântul loan Scararul, Sfântul Eustatiu, Sfântul Haralambie, Sfân­tul Eftimie cel Mare, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Ştefan, Sfântul Gheorghe, Sfânta Maria Magdalena, Sfântul Pantelimon, Sfân­tul loan Gură de Aur, Sfântul Ignatie Teoforul, Sfântul loan Damaschinul), precum şi un veşmânt de la moaştele Sfintei Cu­vioase Parascheva.

45.4468037,28.0531811

null

Catedrala Sfântul Ierarh Nicolae – Episcopia Covasnei și Harghitei

Biserica cu hramul Sf. Ierarh Nicolae a fost construită între anii 1929-1936 de preotul Gheorghe Cerbu și credincioșii români din Miercurea Ciuc.

Lăcașul de cult a fost sfințit de Mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan, în data de 8 noiembrie 1936. După înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în anul 1994, biserica a devenit Catedrala Episcopală. Evenimentul a fost prilejuit de instalarea primului Ierarh al Eparhiei.

46.3568917,25.8020662

null

Catedrala Sfântul Ierarh Nicolae – Episcopia Tulcii

În anul 1862,în timpul stapânirii turceşti, a fost pusă piatra de început a construcţiei actualei catedrale.

Actul de fundaţie a fost pus de Mitropolitul Dionisie al Durostorului, în 1862. Construcţia lăcașului de cult este în formă de cruce, stil bizantin cu trei turle, două aşezate în faţă, iar a treia mai mare, în centru.

Pictura în stil renascentist a fost executată între anii 1905-1906 de pictorul Marinescu, de la şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti. Catedrala a fost resfinţită la data de 6 decembrie 2009 de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

catedrala tulcea

null


Catedrala Sfântul Ierarh Nicolae – Episcopia Devei și Hunedoarei

Catedrala a fost construită în anul 1861, la inițiativa Mitropolitului Ardealului, Andrei Șaguna. În perioada 1927 – 1930, Catedrala a fost pictată în stil bizantino – român, de Alexandru Pop, directorul bellartelor din Cluj. Iconostasul este sculptat din lemn de stejar, în anul 1940. În interior se păstrează icoane din secolul al XVII-lea.. Pe acoperiș pot fi observate 21 de cruci, iar exteriorul este decorat cu reliefuri în formă de cruce.

catedrala ortodoxa deva

null

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…