Grecia | Procesiune şi Liturghie închinate Sfântului Vlasie din Akarnania

34950905864_09dfb32957_o

În Sklavaina – Grecia a avut loc o procesiune închinată Sfântului Vlasie de Akarnania şi celorlalţi care au suferit moarte martirică împreună cu el. Evenimentul s-a desfăşurat în data de 7 iulie 2017, informează romfea.gr.

Procesiunea a fost precedată de Sfânta Liturghie. Soborul a fost format din: IPS Amfilohie, Mitropolit de Adrianopole, IPS Hrisostom, Mitropolit de Patra, IPS Teofil, Mitropolit de Lefkada şi Itaca, IPS Cosma, Mitropolit de Aitolia şi Akarnania, ierarhi, preoţi şi diaconi.

Omilia a fost rostită de Mitropolitul Hrisostom care a vorbit despre credinţa sfinţilor lui Dumnezeu şi manifestarea acestei credinţe în iubire.

Credinţa a generat iubirea, a spus Ierarhul, iubirea a dat naştere răbdării şi mărturisirii, mărturisirea lui Hristos a dus la martiraj. Sfinţii sunt lumina lumii, ei sunt fiii Învierii. Prin viaţa lor ei ne asigură că moartea nu există.

Făcând referire la Sfântul Vlasie şi cei dimpreună cu el, IPS Hrisostom a evidenţiat că aceştia au udat pământul cu sângele lor sfânt pentru credinţa în Hristos.

Actul canonizării acestor sfinţi, emis de Patriarhia Ecumenică, a fost citit de Arhimandritul Epifanie, protosinghelul Mitropoliei de Constantinopol. Canonizarea oficială a avut loc în luna august 2016.

***

Sfântul Vlasie a fost monah sau un ierarh retras la Mănăstirea Intrarea Maicii Domnului în Biserică din regiunea Sklavainon Zaverdas, acum Plairo. A suferit moarte martirică, împreună cu mai mulţi monahi şi laici, fiind ucis de piraţi musulmani pentru mărturisirea credinţei în Hristos. Sfântul Vlasie a fost decapitat după ce mai înainte a fost supus unor chinuri groaznice. După decapitare turcii au încercat să ardă trupul sfântului, însă printr-o minune nu a fost cuprins de flăcări.

Foto credit: romfea.gr

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Statistici | Filantropie şi dăruire pentru semeni. Mii de persoane au beneficiat de Programele „Sănătate pentru Sate” şi „Prevenție și educație pentru sănătate”

Prin programele Sănătate pentru Sate şi Prevenție și educație pentru sănătate, derulate cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, mii de români au fost îndrumaţi şi ajutaţi pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate. Ei au fost consiliaţi de…

Primire călduroasă a Patriarhului Daniel la Curtea de Argeș. Preafericirea Sa va participa la evenimentele dedicate celor 500 ani de existență a ctitoriei Sfântului Neagoe Basarab

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns luni seară la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, unde a fost întâmpinat de IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și de sute de credincioși, între…