Festivalul Din Dragoste pentru Frumos | „Biserica vine către lume prin mijloacele care sunt accesibile lumii”

Festivalul din dragoste pentru Frumos (4)

Din Dragoste pentru Frumos reprezintă o modalitate prin care Biserica vine către lume prin mijloacele care sunt accesibile lumii, ne spune pr. Emilian Marinescu, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Europei Occidentale şi organizator al festivalului.

În 2011 IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, a dăruit părintelui Emilian această responsabilitate de a organiza o astfel de manifestare culturală. De atunci au trecut 6 ani şi „Din dragoste pentru frumos” a devenit deja o tradiţie în Arhiepiscopia Europei Occidentale.

Festivalul îşi propune să coopteze cât mai multe domenii ale frumosului, să le aducă împreună pentru a slăvi pe Dumnezeu şi prin această categorie fundamentală a esteticii. Ediţia din acest an, la fel ca toate celelalte, scoate în evidenţă legătura intrinsecă dintre cultură şi cultul Bisericii noastre, spune părintele Emilian.

Cultul şi cultura sunt direct legate, explică părintele, şi vrem să arătăm că Biserica nu este închisă faţă de lumea în care trăim. Nu suntem din această lume, dar suntem în această lume şi căutăm să ne adresăm ei aşa cum lumea poate să înţeleagă, a evidenţiat părintele.

Anul acesta festivalul se desfăşoară în două etape. Evenimentele care au avut loc între 9-12 iunie au reprezentat un preambul pentru manifestările din 3-5 noiembrie.

Festivalul a debutat vineri, 9 iunie, la Catedrala din Paris. În prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif a fost susţinut un concert de pian, canto, muzică tradițională românească și barocă.

A doua zi, în Cripta Bisericii St Sulpice din Paris a fost oficiată Sfânta Liturghie şi un parastas pentru apărătorii Ortodoxiei în perioada comunistă.

Ziua a continuat cu mai multe manifestări culturale.

Am avut o conferinţă susţinută de Anca Vasiliu intitulată „L’icône dans la pensée et dans l’art”. Anca Vasiliu este un cercetător eminent la Centrul Naţional de Studii Ştiinţifice din Franţa, o instituţie renumită pe plan mondial. După cum indică şi numele conferinţei, aceasta a prezentat un tablou istoric şi social al percepţiei icoanei în gândire şi artă, a declarat părintele Emilian.

În continuare, Prof. Michel Simion a susţinut conferinţa cu titlul Mărturisitorii Credinţei.

Michel Simion este fiul renumitului Pavel din „Jurnalul fericirii” al părintelui Steinhardt. A fost, dacă vreţi, o mărturisire familială despre tatăl său. Apoi, împreună cu domnul conf. Matei Cazacu, un istoric renumit şi foarte bine ancorat în percepţia publică franceză, au dezbătut asupra acestei teme, a precizat Consilierul Cultural al Eparhiei.

A doua zi a festivalului a cuprins, de asemenea, expoziţia Fotografie, Pictură, Sculptură, Desen  şi concertul Quand la poésie rencontre le violon.

Manifestările culturale şi religioase au continuat duminică la Reşedinţa Mitropolitană din Limours. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, apoi a urmat concertul corului Catedralei Mitropolitane dirijat de Ionuţ Furtună.

După Sfânta Liturghie a avut loc tradiţionala şi mult aşteptata sărbătoare câmpenească care a reunit mai multe grupuri folclorice şi interpreţi, dintre care enumerăm: Grupul de dansuri al tinerilor din parohia Sf. Trei Ierarhi – Romainville, Grupul folcloric din Maramureș format din Ionuț Bledea și Diana Cârlig etc. Invitatul special al evenimentului a fost Dumitru Fărcaş.

Mulţumesc celor care au sprijinit desfăşurarea acestei sărbători. Aş remarca pe domnul Gheorghe Cârciu şi parohia Sf. Calinic de la Cernica şi Ioan Maximovici de la Fontenbleau. De asemenea, vreau să îl felicit pe IPS Iosif pentru perseverenţă şi pentru lucrarea continuă cu noi, a spus Pr. Emilian Marinescu.

Festivalul din acest an este organizat în contextul unei triple aniversări pentru comunitatea românească din Franţa:

  • 165 ani de la întemeierea primei comunități românești la Paris;
  • 135 ani de la cumpărarea Catedralei Mitropolitane;
  • 125 ani de la sfințirea Catedralei Mitropolitane.

 

Comentarii Facebook


Știri recente