FOTO | Concursul de povești „Vasile Gurzău” din Micherechi s-a desfăşurat în prezenţa Episcopului Siluan

Concursul de povești „Vasile Gurzău” organizat vineri la Micherechi s-a desfăşurat în prezenţa Episcopului Siluan al Ungariei.

Evenimentul, aflat la cea de-a XVII-a ediție și dedicat unui renumit povestitor din comuna ungară Micherechi care a trăit între anii 1898-1980, a fost organizat la Școala Generală Românească cu clasele de predare I-VIII din localitate.

Împreună cu Episcopul Siluan, la eveniment au luat parte reprezentanţi ai oficialităților locale și din cadrul comunității românești.

Eleva Rhételyi Eszter, din clasa a VIII-a a făcut o scurtă evocare a povestitorului Vasile Gurzău, care este unul dintre cei mai renumiți povestitori ai românilor din Ungaria, alături de Mihai Purdi, din Otlaca Pustă, sau Teodor Șimonca, din Chitighaz.

El s-a născut la Micherechi în 16 martie 1898, într-o familie numeroasă, cu 5 copii, a trăit viața obișnuită, de la sat, în condiții grele, alături de ceilalți consăteni ai săi, și chiar dacă nu a făcut multă școală, și-a descoperit și cultivat cu multă sârguință acest talent al povestitului, pe care i l-a dat Bunul Dumnezeu și l-a dezvoltat atât în viața sa obișnuită, de la sat, cât și în timpul Primului Război Mondial, când a ajuns, pe front, până în Galiția și Italia.

Povestea în orice împrejurare și era foarte apreciat de ceilalți consăteni, iar talentul său a fost descoperit și pus în valoare de Profesori renumiți de la Budapesta, precum Domokos Sámuel, sau folclorista Kovács Ágnes, la propunerea căreia a și primit distincția de „Maestru al artei populare din Ungaria”, în 1973.

În continuare, a urmat concursul propriu-zis, începând cu elevi din clasa I și până în clasa a VIII-a, fiind în total un număr de 35 de elevi povestitori care s-au pregătit foarte bine și au prezentat cu mult talent, în limba română, poveștile pregătite, prin care au stârnit interesul, atenția și încântarea publicului.

La fiecare categorie de elevi (clasele I-II, III-IV, V-VI și VII-VIII), au fost oferite premiile I, II, III și mențiune, după ce juriul a dezbătut asupra prezentărilor făcute și a apreciat, la rândul său, prestația elevilor.

Dintre titlurile poveștilor premiate, amintim: „Moșneagul și soră-sa” – Rocsin Elias, Premiul I, clasa I; „Omul fericit” – Puha Agnes, Premiul I, clasa a IV-a; „Bucatele” – Iurașoc Estera, Premiul I, clasa a VI-a; „Bace Lică și ziua femeilor” – Rhételyi Estera, Premiul I, Clasa a VIII-a.

Preasfințitul Părinte Siluan a oferit, la rândul său, un premiu special (format din lucrarea „Uniți în cuget și în simțiri. Unitatea de credință și de neam”, 2 volume, Editura „Basilica” a Patriarhiei Române și alte cărți), pentru eleva Réthelyi Estera, din clasa a VIII-a. Iar din partea Primăriei, elevii premiați au primit la rândul lor daruri.

Au fost depuse, de asemenea, coroane de flori la placa comemorativă dedicată povestitorului Vasile Gurzău, amplasată pe peretele bibliotecii comunale, iar la final, oaspeții, alături de cadrele didactice au fost invitați și la o recepție comună.

La Școala Generală din Micherechi învață în prezent un număr de 114 elevi, sub îndrumarea a 13 cadre didactice.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente